25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Хирвонен и Родригеш спечелиха предпоследния етап на Дакар 2016

Дебютиралия в рали Дакар 2016 WRC шампион Мико Хирвонен успя да изживее своя звезден миг в пустинния маратон. Пилотът на Mini спечели предпоследния 12-и етап на надпреварата, отвел кервана от Ла Риоха до Вила Карлос Паз, изпреварвайки с едва 9 секунди съотборника си Насър ал Атия.

Двете Минита успяха да триумфират в една отсечка, почти изцяло доминирана от Лийрой Поултър и Жиниел Де Вилиерс. Пилотите на Toyota поведоха в началото на отсечката и държаха лидерството в почти ¾ от трасето, но накрая все пак трябваше да отстъпят. В крайна сметка, Поултър финишира на 45 секунди след Хирвонен, а Де Вилиерс – на 57. Именно между последните двама е голямата битка преди финала, тъй като разликата им е едва 4 минути и половина.

В тима на Peugeot явно решиха да заложат на сигурно и в отсечката до Карлос Паз „тримата мускетари” бяха сравнително бавни. Още преди старта на отсечката, водачът в генералното класиране Стефан Петерханзел заяви, че да губи по 15 минути на ден не е толкова страшно в последните два дни, но все пак трябва да се внимава. Така и стана – французинът завърши едва 10-и, на 11 минути от Хирвонен. Неговите съотборници Себастиан Льоб и Сирил Депре също не натискаха, явно пазейки водача, и завършиха съответно на 9-о и 7-о място.


Stage 12 Summary - Car/Bike - (San Juan / Villa... by Dakar

При мотоциклетите, лидерите също решиха да залагат на сигурно. КТМ издадоха заповед Антоан Мео да следва водача в генералното Тоби Прайс и французинът, който откри етапа, спря малко след старта, за да го изчака. Двамата караха заедно почти през целия ден, но на около 40 километра преди финала Мео падна, нарани китката си и трябваше да продължи с доста бавно темпо. Така, 5-кратният световен ендуро шампион е извън подиума на рали Дакар 2016, на 6-о място и с 20 минути пасив на Пабло Кинтания (Husqvarna), който е на трета позиция в момента.

Иначе, етапът донесе първа етапна победа за Елдер Родригеш (Yamaha), който се изкачи до 5-о място в генералното. Нещо повече, португалецът има шанс и за тройката, тъй като е само на 4 минути след Кинтания, но пък на секунди пред него е още един претендент – Кевин Бенавидес (Honda). Засега, почти твърдо второ място си запазва словакът Щефан Швитко (КТМ), който има над 15 минути аванс пред следващите пилоти. Що се отнася до Прайс, той финишира втори за деня, а преднината му пред Швитко е 37 минути.

В класа на ATV-четириколките, „семейната афера” между Маркос и Алехандро Патронели започна да се разплита. Вчера Маркос бе най-бързият пилот в етапа, като успя да се откъсне с 4 минути пред брат си Алехандро (който завърши 5-и) и толкова е разликата им в генералното. След проблемен ден за Браян Барагванат, както и с доста силно каране, в челната тройка се завърна Сергей Карякин. Руснакът, обаче, има аванс от 5 минути пред южноафриканския пилот, който ще трябва да удържи в 180-километровия последен етап.


Stage 11 and 12 Summary - Truck/Quad - (San... by Dakar

Пъзелът изглежда нареден и при камионите в рали Дакар 2016. Макар етапен победител да стана Петер Верслайс (MAN), сигурен титуляр в класа е Херард Де Рой (Iveco). Втори за деня стана Федерико Виягра (Iveco), но в генералното е една позиция по-надолу, след Айрат Мардеев (Камаз).

Днес е последният състезателен ден на рали Дакар 2016. Отсечката от Вила Карлос Паз до Росарио е с дължина 180 км, като може да донесе някои размествания в челната тройка, но едва ли ще промени водачите в отделните категории. Очаквайте подробности!



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:30 1
+ 0
- 0
sffsdf6109
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.