20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

7000 зрители на международната спийдуей надпревара в Шумен

Снимка: Motospeed.ro

Близо 7000 зрители наблюдаваха международната надпревара по спидуей в Шумен. Градът е домакин на състезание в тази дисциплина за пръв път от 19 години насам, а участие в него взеха 16 от най-добрите състезатели на Европа, сред които и четирима българи. Пълните трибуни на градския мотостадион в Шумен – единственото годно съоръжение за провеждане на спийдуей състезания у нас, са доказателство, че споменът за българските успехи в световния шампионат на тази наистина атрактивна дисциплина през 6О-те и 70-те години е все още жив.

Въпреки, че първенство в България в момента няма, родните спортисти продължават да развиват спорта, но зад граница. През уикенда, обаче организаторите от мотоклуб „Волов“ дадоха шанс на едни от най-успешните ни пилоти - Милен Манев, Чавдар Чернев, Христо Христов и Жулиен Димитров, да покажат възможностите си пред родната публика и да зарадват любителите на високите скорости с интересни гонки в общо 20-те серии и цели 80 обиколки. Те обаче срещнаха сериозната конкуренция на състезателите от Германия, Унгария, Украйна и Румъния. В крайна сметка за старта на финалната серия (4 обиколки) се наредиха Манев, Рони Вайс от Германия, Станислав Мелничук и Виталий Лисак от Украйна. Победител стана Мелничук, а Вайс и Лисак допълниха подиума. Челната петица оформиха Манев и Чернев.

„Мисля, че се получи интересно състезание, поднесло от всичко по малко. Факт е, че имаше хора от различни краища на България тук. От много време е нямало такава надпревара, а хората помнят този спорт. Носталгия може би... Явно някои от тях също са усетили колко много средства и сили сме хвърлили по организацията и осъществяването. Всички, които сме свързани с това го правим с огромно желание наистина. Надяваме се и догодина това да се повтори.“ – заяви председателят на мотоклуб „Волов“ Тихомир Стефанов.

Интересно е да споменем, че последната, финална обиколка по пистата, на която са разпределени призовите места в турнира, е била в памет на състезателя по спийдуей Станко Станков, който през 1962 година заема трето място на републиканския шампионат, като това е първи медал за клуба от град Шумен. Доста по-успешна е била треньорската му кариера. Станков е помогнал за успешното развитие на много състезатели по спийдуей, сред които Росен Христов, Евгени Евтимов, Петър Димов, Ивелин Тончев, Георги Станков, Радослав Чакъров. Също така, под ръководството на Станков е променен изцяло обликът на шуменското трасе на мотопистата, която след реконструкция придобива модерен облик и приема кръгове от световния и европейския шампионат.

Предизвикателствата за българските състезатели по спийдуей продължават този уикенд, за съжаление отново зад граница – в Браила, Румъния.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2594
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.