29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Бензинът надви дизела при продажбите на коли в Европа

Дизеловите автомобили са под прицел още от началото на скандала "дизелгейт" с Volkswagen Group преди 2 години. Затова не е изненадващо, че все повече и повече клиенти се ориентират към бензинови или алтернативно задвижвани возила, при избора на нов модел.

Според данни на европейската браншова организация на автомобилните производители ACEA, продажбите на нови автомобили в Европа, оборудвани с бензинови двигатели, са нараснали от 45,8% до 48,5% за първата половина на годината спрямо същия период на 2016 или точно 328 615 возила в повече. Що се отнася до дизелите, търсенето е намаляло от 50,2 на 46,3% или със 152 323 коли по-малко спрямо първото шестмесечие на миналата година.

На база на данните, предоставени от Европейската Асоциация на автомобилните производители, продажбите на бензинови автомобили надминават тези на дизелови в Европа за пръв път от 2009 година насам. И изглежда доста невероятно ситуацията да се промени в близко бъдеще. Не само защото клиентите се отдръпват от дизелите, а защото самите автомобилни произзводители сериоззно мислят да спрат развитието на този тип двигатели. Пресни примери за това са Volvo и Porsche, които вече обявиха, че нямат планове за следващо поколение на нафтовите си агрегати.

Не само това, но и все по-голям става броя на градовете по света, които обявяват намеренията си за забрана на дизелови коли по улиците си. Миналата година бе подписана глобална петиция от кметовете на Париж, Мадрид, Атина и Мексико сити, предвиждаща забрана на дизелите от 2025 година. Други градове също последваха примера на тези столици и едва ли не всяка седмица се чува за нови планове от всички краища на планетата.

Връщайки се на данните от ACEA, продажбите на алтернативно задвижвани автомобили (хибриди, електромобили, пропан-бутан и природен газ) са със значителен ръст от над 35% спрямо първите 6 месеца на 2016 година, като достигат рекрдния 5,2-процентов пазарен дял. Тенденцията най-вероятно ще продължи и през следващите години, тъй като няколко големи производители обявиха "зелените" си планове, включващи дузини електромобили.

За да се стигнат масови нива на електрификация, обаче, автомобилните фирми ще трябва да решат проблема с намаляването на разходи за батерии. Тогава, ековозилата ще могат да "иззядат" продажбите на машини, задвижвани от двигатели с вътрешно горене.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:27 1
+ 0
- 0
sffsdf28557
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.