16 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Германските автопроизводители се притесниха от победата на Тръмп

Шефът на Volkswagen Group и Германската асоциация на автоиндустрията VDA изказаха сериозни притеснения, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ би могло да има негативни последици върху производителите на превозни средства от Европа

В предизборната си кампания Тръмп заплашваше да наложи мита за вноса на автомобили от Мексико, за да защити работната ръка в заводите в САЩ, като по този начин накара германските автопроизводители да преосмислят сериозните инвестиции за разширяване на производствените си мощности в съседната на Щатите държава. VDA, в която членуват компании като VW, BMW и Daimler, предупредиха за нарстващия протекционизъм на новия президент. "Има опасения, че САЩ с новия си президент, точно както и Китай, ще се фокусира основно върху собствената си икономика, за сметка на международната търговия и връзки", се заявява в изявление на VDA, цитирано от Automotive News днес. А акциите на европейските автопроизводители отбелязаха спад на борсите.

През последните години, немските производители разшириха заводите си в САЩ, които остават най-големият пазар за премиум автомобили в света. Но също така направиха огромни инвестиции за построяване на заводи в Мексико, където разходите за труд и материали са значително по-ниски, а страната изнася автомобили за Щатите без мита. Според изледване на компанията IHS, през 2020 година Мексико ще има капацитета да произведе всеки четвърти автомобил за пазара в Северна Америка, докато през 2012 това е бил всеки шести.

След като Ford обяви, че цялото производство на компактни автомобили ще напусне САЩ и ще бъде насочено към Мексико, Тръмп се закле да притисне компанията да не го прави, ако бъде избран. Единственото позитивно от това, бе обявяването от страна на "Синия овал", че мярката е заради разширяването на мощности за възродените Bronco и Ranger, които ще се правят в Щатите.

През юни, BMW откри нов завод в Сан Луис Потоси в Мексико, като обяви, че до 2019 година ще инвестира общо 2,2 милиарда долара в региона до 2019 г. Заводът е с капацитет 150 000 коли годишно. През септември пък Audi откри нов завод на стойност 1,3 милиарда близо до Пуебла. Там германците произвеждат всъдехода си Q5. Mercedes пък обяви, че през 2018 ще инвестира над 1 милиард долара за завод, в партньорство с алианса Renault - Nissan.

Свои заводи в Мексико, обаче, имат и американските производители Ford, Chrysler и General Motors, както и японците от Honda. Притеснения към политиката на Доналд Тръмп има и там.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:01 1
+ 0
- 0
sffsdf18252
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.