18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Производството на "зелена" енергия дава повече работни места от петролната индустрия

Секторът, занимаващ се с производството на енергия от възобновяеми източници, се развива много по-бързо, отколкото класическата петролна индустрия, съобщава публикация на Bloomberg News, цитираща данни на Международната агенция за енергия от възобновяеми източници. От изнесените данни става ясно, че за пръв път в Америка, заетостта в зеления сектор надвишава процентно тази в индустрията, ангажирана с добив на нефт и природен газ.

От 2012 г., броят на „зелените“ работни места в Америка е скочил с около 75% до 210 000, докато същият показател в нефтодобивната промишленост е останал непроменен, а при въглищата дори са отчетени съкращения. Част от проблема се дължи на срива в цените на петрола, които спаднаха с 35% през 2015 г., отбелязвайки трета поредна година надолу. Междувременно, ръстът на държавните субсидии в зеления сектор подпомага разкриването на нови работни места и стимулира появата на нови технологични компании.

Тенденцията не касае само Америка, а се разпростира в глобален план, твърдят експерти. През миналата година работните места в сектора са били 8.1 милиона, което е с повече от 5% повече от 2014 г. За около една трета от тях отговаря слънчевата енергия, след което идва производството на биогориво и вятърната енергия. През миналата година Китай добави нови 65 гигавата мощности от електроенергия, добита от възобновяеми източници. Подобно е и развитието в други части на Азия, както и в Бразилия. От друга страна, ООН продължава да разширява мерките си в борбата с климатичните промени, което допълнително ще увеличи работната сила в зеления сектор. Очаква се броят на работните места да скочи до 24 милиона в периода до 2030 г.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:18 3
+ 0
- 0
sffsdf12115
Izalina
Рейтинг : 29585
09.06 2016 в 11:53 2
+ 3
- 0
Да, и аз съм в лека почуда. При положение, че това обичайно са високотехнологични инвестиции, впечатлението ми е, че се набляга на максимум автоматично управление и софтуер и санитарен минимум физически служители ... освен ако нямат предвид чисто ВЕИ-тата като брой станции с полагащия им се оскъден персонал.
Роко
Рейтинг : 10013
08.06 2016 в 21:20 1
+ 3
- 1
Абе хора, откъде ги преписвате тия "новини"? Някога въобще били ли сте в тая държава? И кое от ВЕИ, съсдава работни места?
И да, възможно е с падането на цените на нефта да е паднала и заетоста там, но това е по-скоро временна тенденция.
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.