29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Това са 10-те най-добри електромобила днес

В последния ден на месец март Tesla ще представи пред света своя нов Model 3, който трябва да направи следващия скок в развитието на електрическите автомобили. Кое е толкова специално на Model 3, че да бъде потвърдена тази прогноза? Две неща - пробег и цена. Автомобилът ще може да изминава над 320 км с едно зареждане на батерията. По-важното обаче е цената, а тя за първи път става достъпна за масовия потребител. Според производителя Model 3 ще се продава срещу 35 000 долара, което си е направо евтиния, в сравнение с цените на настоящите електромобили.

Да, действително цената е главният възпиращ фактор за зеленомислещите хора днес. Варианти за возила на ток не липсват, но инвестицията е меко казано съмнителна, когато получаваш съвсем обикновен автомобил, струващ колкото такъв от елитните сегменти. Затова и ще Ви предложим няколко от най-добрите варианта, ако все пак сте твърдо решени да счупите прасето-касичка за един по-чист свят.

Tesla Model S 2016

Това безспорно е най-добрият електромобил на пазара днес. Неговата версия 90D, струваща 88 000 долара, предлага отлични възможности, като пробег от 463 км за едно зареждане и пълна кошница с екстри. Освен това върви с 8-годишна гаранция на батерията и едва ли клиентът може да иска нещо повече. А и вероятно след 8 години ще има съвсем друга технология за ахилесовата пета на зелените автомобили.

Nissan Leaf 2016

От пускането си на пазара през 2010 година до днес са продадени над 200 000 броя от малкия японец, което го прави най-успешния в сегмента си до момента. Слабото място на Leaf обаче е пробегът и тук идва въпросът - бихте ли платили 29 010 долара за базовата версия, която може да измине едва 135 км с едно зареждане на батерията? По-скъпият вариант SV, струващ 34 000 долара, предлага допълнителни 40 км като пробег, но при всички положения тази характеристика не е нещо, с което от Nissan могат да се похвалят. И въпреки това, Leaf има своите фенове, които извличат максималното от градската среда със своето четириколесно.

Chevrolet Bolt 2017

Соченият за голям конкурент на Tesla и Nissan - Chevrolet Bolt, бе представен в новите си краски съвсем скоро. Може би е симпатичен, иновативен и т.н., но истината е, че не може да се конкурира нито с Leaf, нито с Model S. Bolt е къс, тесен, въобще - твърде малък, но за сметка на това вади цена от 37 500 долара. Да, пробегът му от "над 320 км" е почти двоен спрямо този на Leaf. Но с тази цена, задаващият се Model 3 на Tesla буквално ще отнесе златистия кръстоносец, щом се появи на пазара.

BMW i3 2016

За феновете на баварския производител се предлага този сладък мъник, който има и няколко остри зъбчета, за да напомни кой е неговият родител. Ако сте наистина загрижени за околната среда обаче, а и искате все пак автомобилът Ви да има някаква прилична динамика, избягвайте версията REx, която уж предлага удължен пробег. Да, километрите наистина са повече, но това вдига разходите и разваля поведението на машината, което едва ли ще Ви хареса. А и ако изчакате до края на годината, i3 ще се сдобие с нова батерия и вероятно ще се излекува от детските болести.

VW e-Golf 2016

Този електрически голф е съвсем истински. Изглежда като горивния си брат, вози като него, оборудването е същото. Реално няма да направите разлика, като изключим липсата на характерния звук на двигателя с вътрешно гориво. И тук слабото място е пробегът, в случая от 133 км за едно зареждане на батерията. Електрическата икона на Перник обаче е страхотно решение за градските ентусиасти, а цената от 28 995 долара не е непосилно висока. Все пак от VW заслужават внимание и за зелените си проекти, а не само за Дизелгейт.

Mercedes B250e 2016

VW не е единственият германец на ток. Ако трябва да сме честни, цената от 41 450 долара не е най-конкурентната на пазара, още повече, че B250e предлага едва няколко километра по-голям пробег от BMW i3 със своите 140 при пълно зареждане. Силата на този Mercedes обаче е... че е Mercedes! Да, усещането и комфортът действително са сравними с тези при горивните му роднини. Освен това е доста пъргав - ускорението от 0 до 50 км/ч е за 2.7 секунди, което със сигурност може да направи за смях някой наточен светофараджия.

Kia Soul EV 2016

Подобно на Golf, Kia Soul EV е много идентична, почти неразличима от горивния си събрат. Автомобилът така или иначе е симпатичен и този фънки дизайн със сигурност привлича немалко клиенти. Електрическата версия се продава срещу 31 950 долара, в които влиза и порт за бързо зареждане и може да измине до 150 км с пълна батерия. Това, както разбрахме, не е сред най-добрите показатели, но със сигурност Soul EV не е и на дъното на класацията по издръжливост. Все пак някои промени в електрическата версия са забележими, като осезаемо по-малкото място за краката на пасажерите на втория ред седалки.

Ford Focus Electric 2016

Това е двойкарят на групата по отношение на пробега - едва 122 км при пълна батерия. Чарът на електрическия вариант на избирания на няколко пъти за модел на годината обаче е друг. За разлика от много от конкурентите си, елетрическият Focus не крещи на минувачите "Виж ме, виж ме, аз съм зелен, много зелен!". Не, напротив, може дори да не разберете, че това е електрически автомобил с 0 вредни емисии при движение. Освен това е запазил напълно характерната си динамика, а електрическата версия на модела е с оборудване на Titanium линията, разбрайте - достатъчно екстри.

Renault Zoe 2016

Това е електрическият модел, за който американците съжаляват, че се пласира само в Европа. Не ме разбирайте погрешно, Zoe със сигурност не отговаря на масовите критерии за габарити зад Океана, но с цената си от 16 100 долара е абсолютен джакпот за тези, които искат, но не могат да си позволят "зелен" автомобил. Съветваме Ви да не се доверявате на данните на NEDC за възможния максимален пробег от 240 км при пълна батерия. По-коректно е да се доверите на информацията, подадена от самия производител, която отговаря на параметрите за реалния свят, а те са 170 км. При всички положения обаче Zoe няма да Ви разочарова.

Bollore Bluecar 2016

Това е може би най-непопулярният автомобил в класацията и то напълно незаслужено. Произвежда се в Европа, а дизайнът и е дело на дизайнера на Ferrari California. В градски условия има повече от приличен пробег от 250 км, осигурен от суперкондензатора към неговата литиево-метал-полимерна батерия. Може да превозва четирима души и реално липсата сериозни позиции на пазара за малкия Bollore Bluecar е пълна мистерия.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:26 1
+ 0
- 0
sffsdf8768
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.