19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Това са най-продаваните коли по света и в Европа

Две от най-големите консултантски компании, следящи транспортния сектор, почти едновременно излязоха с анализите си за продажбите на автомобили в света и в Европа. Компанията focus2move, подаде данни за най-продаваните коли в света, а специалистите от Jato Dynamics извадиха статистиките за пазара на Стария континент в първите 9 месеца на 2017 година.

Най-продаван автомобил в света и тази година засега е Toyota Corolla, твърдят от focus2move. Японският бестселър е реализирал 930 347 продажби до края на септември, но е важно да се отбележи, че бележи спад от 6,2% спрямо 2016, когато са били продадени 992 310 "Короли". На второ място пък е пикапът Ford F-150 със 797 899 бройки. Американският фермер, между другото, бе обявен за глобален лидер през лятото от Jato Dynamics, когато водеше пред Corolla, но сега нещата явно се обръщат. И все пак, похвалното при пикапа е, че над 95% от продажбите му се реализират в родината му САЩ, а тази година бележи и почти 10% ръст спрямо миналата.

Най-продавани автомобили в света януари - септември 2017 (източник focus2move):

Топ 3 на най-продаваните автомобили в света, към момента допълва Volkswagen Golf, от който са реализирани 664 086 бройки до есента. И макар германският мегаселър да бележи спад в глобален аспект с почти 7% по данните на focus2move, той си остава най-продаваната кола в Европа според анализа на Jato. На Стария континент, обаче, Golf също отбелязва спад, сходен с този на глобално ниво (-6,4%), а реализираните до момента бройки са 356 562.

На второ място по продажби в Европа е Renault Clio с 249 059 продажби и ръст от 7,2% спрямо 2016. Топ 3 допълва Volkswagen Polo с 227 878 продажби и 4,1% спад, но тази година от Волфсбург извадиха ново поколение, което вероятно ще вдигне продажбите до края на годината, както и през следващата. Polo, между другото, измества традиционно силната Fiesta на Ford, която, обаче, също получи ново поколение тази година.

Другите интересни факти в глобалния пазар са, че в топ 10 на глобалните бестселъри има 3 SUV / кросоувър модела, които се нареждат почти веднага след челната тройка - Toyota RAV4, Honda CR-V и Volkswagen Tiguan. В Европа пък, сред 10-те най-продавани коли има два модела с повишен клирънс - Nissan Qashqai (4-o място) и Tiguan (8-o). А Volkswagen Tiguan е абсолютният шампион по ръст и в Европа, и в света, като продажбите му са нараснали с над 40%.

Най продавани автомобили в Европа януари - септември 2017 (източник Jato Dynamics):



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:26 1
+ 0
- 0
sffsdf29318
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.