29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

ЕКО Рали България 2016 стартира след седмица

От 14 до 16 октомври ще се проведе ЕКО Рали България 2016, състезание от календара на FIA Световна купа „Алтернативни енергии“. Надпреварата, организирана от спортен клуб „Интерспийд НГ“, е включена в програмата на община София - кандидат за Европейска столица на спорта 2018 г и се провежда под патронажа на кмета на София.

Четвъртото издание на ЕКО Рали България отново насърчава използването на новите автомобилни технологии за съхраняване и пестене на енергия, изхвърляне на възможно най-малко количество въглероден двуокис (СО2), както и други замърсители на въздуха. Ралито е насочено също така към насърчаване на водачите да променят своите навици при управлението на автомобила, като се даде приоритет на опазване на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор, чрез използване на алтернативни горива и електрическа енергия като източник за задвижване на техните машини.

От всички, участващи в състезанието се изисква да демонстрират своята сериозна загриженост за защита на околната среда като избягват действия, които по някакъв начин биха нарушили или замърсили околната среда или предизвикали ненужен шум. Така, освен да карат икономично и екологично, участниците трябва да се грижат да оставят местата, на които са били дори по-чисти, отколкото са ги заварили.

Автомобилите, допуснати до участие в рали от този тип са разделени в категории според вида задвижване – електрическо, хибридно или на алтернативни горива (пропан-бутан, метан, биогаз и др.), както е определено в Техническия правилник на Международната автомобилна федерация FIA за автомобили с „алтернативна енергия”.

Придвижването на екипажите в ЕКО Рали България 2016 става чрез навигация по пътна книга, а в маршрута са включени минимум 100 км регулаторни тестове, които играят ролята на това, което са специалните етапи в класическите рали надпревари.

Обществената значимост на състезанията от този тип е призната в Европа (държавите, включени в тази световна купа са Холандия, Германия, Испания; Италия;Гърция; Чехия и др.), а в момента този тип надпревари се развиват и у нас.

Церемонията по откриването на Еко Рали България 2016 ще е на 14 октомври (петък) пред Гранд Хотел София, а стартът и финала на надпреварата също ще са там, съответно на 15 и 16 октомври. Повече подробности ще бъдат оповестени на пресконференцията за ралито, която ще се проведе на 11 октомври 2016, от 11 часа, в пресклуб „България” на Националния стадион „Васил Левски”, София.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:03 1
+ 0
- 0
sffsdf17168
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.