28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

GM готви автономен оф-роуд камион на водород за военните

General Motors показа радикално нова платформа, използваща технологиите на бъдещето, която е предназначена за военните. Наречена Surus, което ще рече Silent Utility Rover Universal Superstructure (в свободен превод тихо работно превозно средство с универсална суперструктура), радфикално новата платформа използва шасито на камион, задвижва се от водородни горивни клетки и има автономни способности.

Концептът GM Surus, е разработен специално за военните, но ще намери приложение и при транспортните услуги и обществените служби като полиция, пожарна и т.н. Камионът е с два електрически двигателя, 4х4 задвижване и четири завиващи колела. Системата за добиване на електричество включва горивна клетка Gen 2 и литиево-йонни батерии, като пробегът на возилото е до 650 км с едно зареждане.

Surus е дълъг 5 метра и широк 2,3 метра, като освен, че е напълно безшумен, не отделя никакви вредни емисии и миризми. На борда има вграден генератор за електричество, както и генератор за вода. От General Motors обещават, че самоходната платформа ще се нуждае от изключително кратко време за зареждане.

"Surus предефинира електрическата технология на горивните клетки, както за движение по пътищата, така и за офроуд терени", коментира Чарли Фрийз, изпълнителен директор на Глобалното подразделение за горивни клетки на GM. "General Motors е посветена на създаването на нови високоефективни екологични системи, които ще могат да разрвшат комплексни предизвикателства за разнообразен тип клиенти".

За разработката на Surus от GM си партнират с Army Tank Automotive Research, като се надяват платформата да е "следващата стъпка в сътрудничеството за развитие на горивните клетки в армейските приложения". Платформата, която може да бъде трансформирана в команден пункт, карго влекач, линейка, пожарна и какво ли още не, ще може да се управлява и безз впдач - автономно или от отдалечен контролен център.

Към момента, прототипът е в ранна фаза на разработка и все още няма информация кога ще има готов продукт или серийно производство. Различните варианти на приложение на Surus може да разгледате в галерията над статията.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:27 2
+ 0
- 0
sffsdf28722
+ 0
- 0
Стандартната водородна бутилка, при взривяване е еквивалентна на 500 килограма тротил. Толкова има в авиобомбите тон и половина - това е ръба на оръжието за масово поразяване.
Патронът Б-32, е щатен за картечниците ДШК, и модификациите им. Това е 12,7 мм - най-малката от големите картечници. При удачно попадение, единичен куршум, взривява машина от класа БТР/БМП.
Нека продължават разработката.
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.