20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

И Великобритания ще забранява бензиновите и дизеловите коли от 2040 г.

Снимка: Reuters

Продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили ще бъде забранена във Великобритания от 2040 година. Това заяви официално днес официално изявление по темата днес да направи екоминистърът на Острова Майкъл Гоув. Мярката е чст от дългосрочните планове за намаляване на замърсяването и подобряване на качеството на въдуха.

Планът за чистота на въздуха във Великобритания ще направи електрификацията задължителна за всички нови модели автомобили - и може да стигне дори по-далеч, премахвайки напълно двигателя с вътрешно горене. Което ще рече, че дори и плъг-ин хибридите няма да се продават, твърди изданието Times.

Гоув обяви също, че правителството на Великобритания ще отдели над 200 милиона паунда за местните власти, за финансиране на схеми, рестриктиращи достъпа на дизелови автомобили до пътища, на които се отчита голямо замърсяване. Според министъра именно този подход е по-добрия отколкото забраната за влизане на дизелови коли в центровете на градовете. Така, от 2020 година, местните власти ще могат да искат високи такси от водачите на дизелови коли, ако няма подобрение на въздуха в подопечните им райони. Ще могат дфа се слагат допълнителни филтри на цапащите коли или направо такива да се свалят от движение.

Това е първият ход от плановете на Англия да инвестира над 800 милиона паунда в безпилотни технологии и такива с нулеви емисии, като част от индустриалната стратегия на страната след Брекзит. А Департаментът за бизнес, енергия и индустриални стратегии обяви плановете си за инвестиране на 246 милиона паунда в търсене на нов итехнологии за батерии.

Според Ариба Хамид от "Грийнпийс", британското правителство правилно е решило да сложи край на бензиновите и дизеловите двигатели, но 2040 година е прекалено късен срок. И дава за пример Volvo, които планират да приключат с конвенционалните двигатели до края на настоящото десетилетие, както и страни като Германия, Индия, Холандия и Норвегия, които са заложили като максимум 2030 г. за да наложат подобни забрани.

Припомняме, че аналогична забрана планира да въведе и Франция, като срокът там също е обявен за 2040 г. А глобалният поглед към електромобилите сериозно ще размести пластовете в индустрията - от нефтените играчи, до производителите на части като свещи и инжекционни системи за впръскване на горивото, които сериозно ще пострадат от намаляващото търсене и може би ще трябва да се преорентират в обстановката. Що се отнася до самите производители на автомобили, те вече започнаха да се адаптират.

* по материали на Times, BBC и Automotive News



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:30 1
+ 0
- 0
sffsdf27248
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.