25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новият Toyota Prius излиза на пазара в края на годината

Toyota най-накрая дръпна покривалото от чисто новия Prius, който трябва да излезе на пазара в края на годината. Дизайнът е по-различен от това, с което бяхме свикнали до момента, но не би трябвало да ни учудва, имайки предвид неофициалните снимки на тестови прототипи, които бяха заснети от папараци в различни точки на света. Самите японци определят дизайна като "революционен", споделяйки че стилистите са били вдъхновени от модела Mirai, който се задвижва от водородна горивна клетка.

Новият Prius е базиран на новата TNGA платформа на японския концерн, в която са заложени много подобрения, касаещи теглото, пътното поведение и пространството в интериора.

Шасито е с 60% по-добра устойчивост на усукване, а центърът на тежестта е смъкнат допълнително, за да се постигне по-висок комфорт и стабилност. Засега от Toyota не разкриват всички подробности около колата, но обещават 10% по-нисък разход на гориво и 40% по-добра термална ефективност, което на по-прост език означава, че бензиновият двигател ще достига оптимална температура по-бързо. Повечето от компонентите на хибридната задвижваща система вече са по-малки на размер, като в това число влиза и изцяло новата никел-метал хидридна батерия. Въпреки по-компактните си размери обаче, батерията е по-издръжлива и по-ефективна от преди, което означава по-дълъг пробег и по-малко време за зареждане.

Новото поколение на Toyota Prius е с 60 мм по-дълго, 15 мм по-широко и 20 мм по-ниско от своя предшественик, с което японците са успели да конструират по-просторен интериор и по-голям багажник. Също така би трябвало колата да стои по-добре на пътя, заради окачването с по два носача на колело.

Колкото до безопасността, в новия Prius са внедрени десетки системи за сигурност, сред които асистент за смяна на лентата за движение, автоматично активиране на спирачките в случай на неизбежен удар, динамичен темпомат, автоматични дълги светлини и система, разпознаваща пътните знаци, която ще се предлага само в Европа.

Седем са предлаганите екстериорни разцветки, а интериорът има класическото за модела централно разположено инструментално табло, лакирани в бяло елементи, голям дисплей на мултимедийната система и нов трилъчев волан. Формата на въздуховодите на климатичната система също са нови, а скоростният лост е станал по-малък.

От Toyota информират, че новият Prius ще излезе на пазара в Япония в края на годината, след което ще дебютира и на международните пазари.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2613
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.