28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Подгониха и Mercedes за "дизелгейт" скандал

Германски прокурори започнаха разследване срещу служители на Daimler по обвинение, че са извършвали манипулации по дизеловите си двигатели подобно на Volkswagen. Така, производителят на автомобилите Mercedes става поредният голям играч, при който се заформя такова разследване, след "оригиналния "дизелгейт" на VW, разследванията срещу Fiat Chrysler и най-скорошните срещу Renault.

Говорител на прокуратурата в Щутгарт заяви, че служители на автогиганта са разпитвани за възможна измама и некоректни реклами, но отказа да коментира детайли. От своя срана, от Daimler заявиха, че оказват пълно съдействие на властите, но също отказаха да обявят допълнителни подробности по случая, като допълниха, че германското транспортно министерство и службите по хомологация са провели тестове за емисии на автомобилите им и не са открили нередности.

Германският вестник Die Zeit писа, че някои от дизеловите модели на Mercedes може да са с манипулации по двигателите, за да могат да надхитрят тестовете за емисии. От производителя отказаха да коментират тази публикация.

Автомобилните производители са под сериозно наблюдение, след като през септември 2015 година, Volkswagen се оказа със софтуер за заобикаляне на тестовете за врени емисии, инсталиран в над 11 милиона автомобила по цял свят. Властите в Европа са фокусирал ивниманието си към това, дали технологии, които позволяват контрол над емисиите в автомобилите и се изключват при определена температура на околната среда, нарушават законите. Подобен тип манипулатори са сериозно разпространени с идеята да запазват двигателите от претоварване и повреди при определени условия.

Mercedes-Benz доброволно се съгласи да привика в сервизите дизеловите си модели, за да фиксира настройките за работа при различни температури на системите за вредни емисии в дизеловите си модели. Ходът бе следствие на разследване за емисиите на Германския транспортен регулатор, което включваше още Volkswagen, Audi, Porsche и Opel. Общо 630 000 коли бяха привикани в безпрецедентната акция, а екологични групи в Германия също отправиха обвинения към Mercedes за нарушения в правилата за емисии (които фирмата отхвърли).

Европейските разследвания се присъединиха към тези в САЩ за германските автомобилни производители. Миналата година Daimler бяха накарани от Щатския департамент по транспорта да проведат вътрешно разследване как се измерват емисиите на автомобилите им. За целта германците наеха Deloitte Touche Tohmatsu, които да подготвят необходимите документи. Mercedes успя да отхвърли и заведено в САЩ дело, обвиняващо ги, че подвеждат клиенти, закупили си дизелови коли, относно това какви щети нанасят на природата.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:52 1
+ 0
- 0
sffsdf22712
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.