20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Porsche търси "възобновяем" бензин за колите си

Германският автомобилен производител Porsche обяви желанието си да намали СО2 емисиите като захранва двигателите с вътрешно горене на колите си с горива, добити по "възобновяем" начин. И смята, че борбата за намаляване на емисии не трябва да е само на автомобилните компании, но и на производителите на горива.

Германскията автопроизводител заявява, че напредъкът в горивните технологии вече би могъл да позволи създаването на заместители на бензина и дизела, които не изискват нефт и такива горива могат да допринесат значително в борбата за намаляване на глобалното затопляне. В много държави, горива като биоетанола вече се смесват с конвенционалните бензини, а от Porsche твърдят, че освен това е възможно създаването на течни горива от въглероден двуокис и вода.

От Porsche се съгласяват, че макар подобни иновативни горива да не могат да елиминират ауспуховите емисии, те биха отделяли по-малко въглероден двуокис от обикновените фосилни горива. Но по-важното е, че синтетичните горива ще отделят единствено СО2, иззползван при производството им, така че цялостният ефект за климата би бил неутрален и дори позитивен.

Няма съмнение, че в Porsche стоят сериозно зад подобна идея, след като в официално изявление на щутгартската компания се заявява: "В обозримо бъдеше, двигателите с вътрешно горене, изпозлващи горива, произведени по възобновяеми методи, ще се предлагат като оптимално решение за спортните коли по отношение на динамика, тегло и пробег - ключови неща за клиентите на Porsche".

Германският производител признава, че това решение все пак не е перфектно - специално за замърсените центрове на големите градове, но Йорг Кернер, шеф на развититето на двигателите в Porsche заявява, че смесването на подобни по-екологични горива с плъгин хибридни системи би могло да създаде идеалната комбинация.

"Горивата, произведени по възобновяеми методи са бърз начин за редуциране на СО2 емисиите за съществуващата гама автомобили на компанията. На следващи етапи на разработка, ще може да се създадат специално конструирани двигатели, които да могат да се възпозлват от пълния потенциал на такива горива по отношение на оптимизация на емисии и динамика. А в комбинация с плъг-ин технологии, това ще може да достави типичните за Porsche характеристики на автомобилите, но с много по-добро отношение към природата", заключава Кернер.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:22 1
+ 0
- 0
sffsdf31238
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.