19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Range Rover Sport бръкна в контакта (видео)

След като Jaguar Land Rover обещаха от 2020 година всичките им нови возила да са електрифицирани, вече започнаха да действат по плана си, представяйки Range Rover Sport в плъг-ин хибридна версия. Това е и първият модел с възможност за зареждане от контакта на групата, като обещава все така сериозна мощност и проходимост, но с много по-нисък разход и почти без вредни емисии.

Range Rover Sport P400e, какъвто е индексът на хибридния всъдеход, комбинира двулитров 4-цилиндров бензинов двигател Ingenium с 300 к.с. и електромотор със 116 к.с. Комбинираната мощност на двата агрегата е солидните 404 "коня", които се предават на четирите колела, позволявайки ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди и максимална скорост от 220 км/ч. Комбинираният въртящ момент на новия задвижващ тракт пък е сериозните 640 нютонметра.

Благодарение на електрифицирания си силов агрегат, Range Rover Sport P400e произвежда CO2 емисии от едва 64 г/км и предлага пробег в изцяло електрически режим от 51 км. Което ще рече, че може да се отдадете на едно много тихо офроуд приключение (внимание, ловци!).

Водачите могат да избират между два режима на шофиране според нуждите си:

- Режим Parallel Hybrid (режимът за шофиране по подразбиране), съчетаващ бензиново и електрическо задвижване. Водачът може да оптимизира заряда на батерията или разхода на гориво с помощта на една от двете функции за управление на заряда - SAVE, която не позволява на заряда на батерията да падне под предварително избрано ниво или Predictive Energy Optimisation (PEO - Предсказуема оптимизация на енергията), при която въвеждането на дестинация в навигационната система активира функцията, която използва данните за надморската височина от вградения GPS за избрания маршрут с цел интелигентно комбиниране на електрическия мотор и бензиновия двигател за максимално увеличаване на икономията на гориво.

- Режим EV (Electric Vehicle), който позволява на автомобила да се движи само с електрическия мотор, използвайки съхранената в батерията енергия.

Технологията Terrain Response 2 на Land Rover при Range Rover Sport P400e е с уникална настройка, за да разпределя интелигентно и прецизно въртящия момент от електрическия мотор, чиито пик е наличен от 0 об/мин, към четирите колела. Това осигурява по-голям контрол при офроуд маневри с ниска скорост.

Електромоторът е задвижван от 13,1 kWh литиево-йонна батерия с високо напрежение. Инженерите на Land Rover създават решение, което увеличава максимално интериорното пространство и предоставя идеално разпределение на теглото. Двулитровият бензинов двигател е надлъжно монтиран, с 85 kW електрически мотор, разположен в 8-степенната автоматична трансмисия ZF в центъра на автомобила наред със 7 kW бордово зарядно устройство. Клетъчната литиево-йонна батерия с формата на призма е монтирана в задната част под пода на багажника.

При бързо зареждане у дома пълен заряд може да бъде постигнат само за 2 часа и 45 минути с помощта на специална 32-амперова стенна кутия. Батерията може да бъде заредена напълно за 7 часа и половина с помощта на 10-амперов кабел за зареждане, който се предоставя като стандартно оборудване.

Освен хибридната версия, новост при Range Rover Sport е освежаването на дизайна за следващата моделна година, като е добавена по-агресивна предна броня, нова предна решетка и обновени фарове. При хибридната версия зад емблемата Land Rover в дясната част на предната решетка е достъпа до бордовото зарядно устройство.

На другия полюс пък е обновеният Range Rover Sport SVR, който е с увеличена до 575 конски сили мощност, която му позволява да се изтреля от 0 до 100 км/ч за едва 4,5 секунди. Освен освежения дизайн, върховата модификация е заложила и на използването на карбон по различни части от контрукцията.

Видео към новината


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:27 1
+ 0
- 0
sffsdf28630
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.