28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Студенти показаха визия за интелигентен транспорт на бъдещето

Автомобилът на студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“, с който талантливите инженери участваха в Shell Eco-marathon в Лондон тази година, привлече интереса на посетителите на Smart Mobility Fest, част от програмата на Европейската седмица на мобилността. Широката общественост имаше възможност да се докосне до енергийно ефективния автомобил по време на събитието пред паметника на Съветската армия в София в неделя.

Това е първо участие за младите инженерни таланти от Русе в обществената инициатива. Поканата за участие идва от Центъра за градска мобилност – София, тьй като превозното средство, изцяло проектирано и конструирано от студентите, е нагледен пример за интелигентните решения в транспорта, които събитието цели да популяризира. 

На финалите на Shell Eco-marathon в Лондон, автомобилът на русенските студенти се класира на 11-о място от общо 49 отбора в категорията „Прототипи“ с резултат 409 км с 1 квтч – постижение, което подобри резултата им от 2015 г. с впечатляващите 92%. Усъвършенстваният футуристичен автомобил е задвижван от електрическа батерия и носи името DТT – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет.

„Нашият DТT е пример за автомобил, който съчетава в себе си креативност и нестандартни интелигентни решения за транспорта, натрупан опит и добри практики от състезанието Shell Eco-marathon и много хъс за изграждане на устойчиво бъдеще. Сигурен съм, че не сме никак далеч от момента, в който този тип транспорт ще стане масов“, сподели доц. Симеон Илиев, капитан на отбора на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„В Shell отдавна отчитаме значението на климатичните предизвикателства и ролята на енергията за повишаването на качеството на живот. Животът и икономиката ни зависят от надеждна, достъпна енергия за електричество, топлоенергия, транспорт, за производство на пластмаси, стоки и услуги. Нашата енергийна система се променя, за да се посрещне по-голямото търсене и натиска върху околната среда – предизвикателството е да се осигури „много повече енергия, но и много по-малко въглеродни емисии“. Всяка година младите български студенти доказват, че когато имат надежден партньор като Shell, техните смели идеи за бъдещето на транспорта с по-малко емисии на въглероден диоксид могат да се превърнат в реалност“, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България и Гърция.

По време на събитието беше показан и макет на автомобила на Техническия университет-София - тяхната четвърта разработка за изцяло нов автомобил, откакто екипът на висшето учебно заведение участва в Shell Eco-Marathon Европа, носи емблематичното име Феникс. Техният отбор отбеляза най-високия резултат от трите български отбора, като се класираха на четвърто място по време на състезанието през 2016 г. в категорията автомобили Градски тип, задвижвани с водородна клетка. Студентите записаха постижение от 229 км, изминати с 1 куб. м водород.

Shell Eco-marathon е уникална европейска инициатива, която поставя пред студенти и ученици предизвикателството да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предлага на младите хора арена, на коята да тестват превозни средства по свой проект и изработка. Целта на Shell Eco-marathon e да вдъхнови младежите да се превърнат в учени и инженери на бъдещето.

По време на Shell Eco-marathon Европа помежду си се състезават представители на бъдещото поколение професионалисти на възраст между 16 и 25 години от около 30 страни. Успехът се определя от разстоянието, което всеки отбор изминава с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. През 2016 г., състезанието се проведе в Лондон, Великобритания, а през 2017 г. ще бъде отбелязано 10-годишно българско участие в европейската надпревара.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:09 5
+ 0
- 0
sffsdf16520

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:05 4
+ 0
- 0
sffsdf16520

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:04 3
+ 0
- 0
sffsdf16520
+ 0
- 0
Такива новини тлябва да са на първа страница като добрия пример
+ 0
- 0
Снрахотни
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.