18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Тестват реактор, правещ гориво от въздуха

Стартъп компанията IneraTec при Технологичния институт в Карлсруе, Германия, създаде опитна система за получаване на въглеводородни горива от въздуха. Е, твърдението е леко преувеличено, тъй като става въпрос за процес, в който участва въглеродният двуокис от атмосферата, вода и електричество, което пък ще се добива от слънчеви батерии.

За да се спрат процесите на климатични промени, възможно най-много индустриални сектори трябва да преминат към свободни от въглероден двуокис източници на енергия. Очаква се електричеството да е първият избор за това, но все пак някои производства се нуждаят от течни горива. Възможността да произвеждат такива горива чрез напълно възобновяеми източници, би била ключът към постигане на значително редуциране на емисиите.

Реакторът, който би трябвало да добива течни горива от въглеродния двуокис в атмосферата се нарича Soletair и започва тестове чрез преносим контейнер, който ще бъде разполаган на различни места. В разработката на установката участват също Финландският център за технически разработки (VTT) и Технологичният университет на Лапеенранта (LUT), също от Финландия. Специалистите на VTT са разработили концентратор на въглероден двуокис, а в LUT са създали апарат за електролиза. Учените от Карлсруе са отговорни за създаването на химическия реактор, в който водород и СО2 се превръщат във въглеводороди.

Реакторът Soletair би трябвало да започне да произвежда бензин, дизелово гориво и керосин. Също така е възможна и конфигурация, при която парникови газове, съдържащи метан, добиван както от фосилни горива, така и от възобновяеми енергоизточници, да бъдат превръщани в синтетични течни горива.

"Предлагаме изцяло нова, модулна технология, която е реална алтернатива на скъпите големи химически заводи, използвани за конвенционалното превръщане на газове в течности", заявява д-р Тим Бьолткен от Ineratec. Според него, системата може да се използва за добиване на горива от пречиствателни станции за отпадни води, или от земеделски производители, които от органични продукти да добиват горива на място.

Пилотната установка ще започне работа във VTT до края на годината, а тестовете ще продължат в университета на Лапеенранта догодина. Ако всичко върви по план, системата би могла да е на пазара до средата на 2018 година.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:01 1
+ 0
- 0
sffsdf18299
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.