24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Любимите стари автомобили на Европа - всички са германско производство


През миналата година компаниите от Стария континент регистрираха ръст на продажби на нови автомобили с 9.3%, изразяващ се в 12.6 милиона нови возила. Това е далеч от нивото преди кризата през 2008 година, когато в Европа се продаваха над 18 милиона неупотребявани четириколесни. Това сложи прът в колелото на план "60", според който производителите трябваше да изтискат до последния цент поколението, родено в началото на 60-те години на миналия век, регистрирало демографски бум. Защото на всички е ясно, че последвалата родилна депресия ще доведе до рязък спад на търсенето около 2025 година, така че борбата за продажби в момента е жестока.

Европеецът обаче не се отказва от старите автомобили. Те са в пъти по-евтини, а понякога и достатъчно надеждни, за да убедят хората с по-скромни финансови възможности да се изкушат. Затова ви представяме класация на петте най-харесвани стари автомобила. Данните са събрани от световни къщи за продажба втора ръка като AutoScout24, Auto Trader и др. Трябва да се подчертае обаче нещо много важно - и петте представители в класацията са произведени в Германия. 

BMW 3 Series

Дали Ви харесва или не - това в случая няма значение. Само в Германия по пътищата се движат 15 000 автомобила от малкия клас на баварския производител. Можете да намерите E46 320d дори за 2500 лева, ако имате късмет и малко по-малки претенции за състоянието на автомобила. При всички случаи това е надежден и пъргав автомобил. Освен това могат да се намерят добри оферти и за по-новия E90 и то за машини под 100 000 км. Да, дизеловият двигател на компанията може да е малко капризен и да иска внимание, но при добро отношение към него той може да се отблагодари с перфектно поведение за дълги години.

VW Golf

Може би сте очаквали легендата да е твърдо на първо място, но и второто в класацията е престижно. Създаден през 1974 година, за да замени "колата на народа" - VW Beetle, Golf се възприема като малка екзотика и твърде различно от досега познатото. Предно разположен двигател, водно охлаждане, предно предаване... въобще - истинска революция за времето си. С годините автомобилът се наложи като тотален любимец на средната и под нея класа от населението заради своята цена и надеждност.

Другото силно оръжие е изключителното разнообразие от модификации - с 3 или 5 врати, хечбек или комби, та дори и модели със задвижване на четирите колела. Икономични и в същото време мощни двигатели, които могат да задоволят вкуса на търсещите в този сегмент. Ако искате съвет преди да закупите такъв автомобил - избягвайте ненадеждните верижни 1.2 и 1.4 TSI двигатели, както и 7-степенната DSG автоматична скоростна кутия. При всички други варианти не би трябвало да имате сериозни проблеми.

BMW 5 Series

Един истински благородник при луксозните, средноразмерни седани. Тази серия е на второ място по продажби за компанията, отстъпвайки единствено на компактния седан на 3 Серия. Качеството на возене, съчетано с добрите двигатели, правят от 5 Серия отличен бизнес, а дори и семеен автомобил, дори днес. Повечето варианти са с 4-цилиндров дизелов двигател, но "крем де ла крем" си остава 3-литровия, 6-цилиндров дизелов агрегат.

Слабо място? Трябва да изпитвате сериозни съмнения относно електрохидравличната скоростна кутия SMG. Макар и нейната трета серия да беше най-бързо превключващата предавки, преди тази корона да бъде отнета от Ferrari 599 GTB, "потърпевши" потребители на автомобили с такава апаратура неслучайно са измислили акронима "Serious Money Gone". Преводът оставяме на Вас.

Audi A4

За добро или лошо много поколения A4 имат твърде много общо с Volkswagen Passat. Лошо, ако искате да сте "уникални", макар че фактът, че автомобилът попада точно в тази класация, трябва да Ви говори, че определено няма да сте. От друга страна редицата общи технологии между A4 и Passat дават възможност за бърз, лесен и донякъде евтин достъп до резервни части.

А4, също като Golf, предлага прекрасно разнообразие за всеки вкус. Искате икономичност - взимате 2-литровия дизел (въпреки ужасното му реноме след "Дизелгейт"). Ако търсите надеждност на пътя, можете да погледнете към quattro AWD. Семейният вариант Avant е прекрасен, а Allroad ще Ви даде спокойствие дори там, където свършва асфалтът.

Mercedes-Benz C-Class

Когато в Щутгарт замениха култовия 190 Е (W201) с C-Class, крачката напред беше убедителна и клиентите определено останаха доволни. Може би най-голямата промяна дойде в дизайна, след като малкият брат в семейството заприлича повече на умалена S-Class, отколкото на четириколесен паралелепипед.

Проблемите с този модел обаче са няколко. Първият е цената, която плаши "по-крехките" купувачи. Освен това доста от ползвателите на малко по-старите поколения се оплакват от проблеми с електронните системи . Не трябва да се пропуска и фактът, че много от тези машини са с навъртяни сериозни километри и ако се надявате да вземете такъв и да го карате ежедневно в продължение на 5-6 години, сипвайки единствено гориво и масло, то едва ли ще Ви се получи.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:27 1
+ 0
- 0
sffsdf7984
 
Още от : Марки
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.