19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

10 дни до старта на Balkan Offroad Rallye 2017

По-малко от 10 дни остават до старта на 7-ото издание на международния маратон Balkan Offroad Rallye. Оф-роуд надпреварата, която през 2011 година прехвърли у нас част от духа на най-голямото оф-роуд рали в Европа - Breslau, ще събере елита на европейски (и не само) оф-роуд спорт край брега на Черно море, където в продължение на 8 дни състезатели с мотоциклети, ATV-четириколки, SSV-бъгита, джипове и камиони, ще се изправят пред епично трасе, надхвърлящо 2000 километра.

Стартът на дирижираната от оф-роуд доайена Александър Ковачев офроуд фиеста, ще бъде на 16 септември в курортния комплекс Албена, където ще е и първия бивак на състезанието. След първи етап в района, керванът ще потегли към Приморско, където ще е вторият лагер и откъдето състезателите ще се изправят срещу изцяло нови трасета около южното Черноморие, Странджа и Сакар. Финалът и последният бивак на Balkan Offroad Rallye 2017 ще са в Шкорпиловци.

Над 110 машини са потвърдените до момента за старта в Албена, като в почти всички от категориите състезанието чупи собствените си рекорди - при мотоциклети (26 машини), крос-кънтри автомобили (40 машини), SSV-бъгита (20 машини) и камиони (очаквани 10 тежкотоварни). Сред тях, традиционно, ще има и десетина български екипажи, основно с джипове, като родните пилоти винаги са били сред претендентите за призови позиции, а в 4 от 7-те издания на ралито е имало и нашенски шампиони - при автомобилите, SSV и ATV. Освен тях, на старта ще видим сериозни участници, заставали на старта на не една и две световни надпревари.

Традиционно, Balkan Offroad Rallye 2017 се провежда в скоростен рали-рейд формат за всички класове машини, подобно на големи маратони като "Дакар" и "Пътя на коприната". В допълнение, като силна връзка със състезанието - майка Breslau, провеждащо се в Полша, има и екстремен клас за джипове, в който състезателите се борят с тежки и почти непроходими терени - блата, реки, гори, скали. В добавка, тази година са въведени нови подкатегории за автомобилите в екстремния и крос-кънтри класа - limited (за джипове с минимални модификации) и open (за по-сериозно тунинговани машини и прототипи).

Първият етап на Balkan Offroad Rallye 2017 ще предложи около 200 километрова "загрявка" за участниците в скоростния клас и тежки 90 км за "екстремистите". На 17 септември, състезателите ще се отправят към Приморско с маратонски етап, включващ 360 състезателни километра и за двата класа. След тежкия преход, трите етапа около южния ни курорт, с дължина между 160 и 200 км ще се сторят на състезателите като почивка. Или пък не? Все още не знаме, но знаем, че на 21 септември ще е вторият маратонски етап, който ще предложи близо 330 км специални отсечки и 120 км лиазони по пътя към Шкорпиловци. Два дни по-късно, на самият плаж на курорта ще стане ясно кои са големите победители.

Традиционно, на сайта на надпреварата ще може да следите състезанието в реално време, благодарение на сателитни тракери във всяко возило. Също така, ще излизат и класирания в реално време. А два дни след старта на офроуд маратона, към него ще се присъедини и второто идание на макадамовата надпревара за исторически автомобили - Balkan Classic Rallye 2017.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:29 1
+ 0
- 0
sffsdf28147
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.