20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Александър Язов победи и във 2-ри кръг от V1 Challenge България

Александър Язов спечели втория кръг от шампионата V1 Challenge България във Велико Търново. Дрифт шампионът взе купата за втори път след като завърши на първо място и в първия кръг на шампионата на Писта „Дракон“. Язов успя да завърши състезанието с общо време 18:51:11.379. Втора позиция зае Григор Григоров с общо време 18:51:14.679, следван от третия в класирането Костадин Щерев с общо време 18:51:15.612. И така след два кръга на шампионата V1 Challenge България лидер в класирането е Александър Язов с 20 точки, следван от втория Григор Григоров с 16 т. Най-бърз в това състезание бе Симеон Донов, който заслужено получи купата на DHL за най-бърза обиколка с постигнато време от 26.08 секунди.

„Изключително колоритно трасе в центъра на Велико Търново, изискващо много техника от пилота. Това състезание мога да го нарека „Българското Монако“. В началото бях притеснен заради малкия опит, който имам с Volkicar, защото досега съм участвал само на едно състезание. Имах малко проблеми с колата и почти не успях да направя тренировка. Наложи се на квалификацията да науча тънкостите на трасето, което този път изискваше повече дрифт като стил на каране. Но това ми даде шанс да се отпусна и да карам в моя стил, в което съм добър. Допуснах малка грешка на старта и участвах в колизия, но след като успях да дръпна напред, вече карах за публиката. Искам да благодаря на механиците, които за отрицателно време откриха проблема в моята кола и благодарение на тях продължих в борбата без проблеми.“, коментира победителят Александър Язов.

Състезанието бе официално открито от Николай Ашиков – председател на общински съвет, община Велико Търново, който приветства участниците във втори кръг на V1 Challenge България. Това са: Александър Язов, Григор Григоров, Симеон Донов, Павел Цонев, Калин Стефанов, Александър Панков, Костадин Щерев и Къванч Оздемир от Турция.

Състезанието във Велико Търново се проведе по системата за директни елиминации. Състезателната част започна с квалификационна серия, в която пилотите имаха на разположение по 10 минути, за да постигнат възможно най-добро време за една обиколка.

Още на квалификациите, които определят позициите на състезателите на стартовата решетка, се разрази напрегната надпревара между всички участници. Те подредиха пилотите от състезанието в следния ред: Александър Язов (26.74), Къванч Оздемир (27.17), Григор Григоров (27.19), Костадин Щерев (27.40), Калин Стефанов (27.84), Симеон Донов (28.31), Павел Цонев (28.33), Александър Панков (28.58).

На база постигнатите времена от квалификациите, пилотите се подредиха на стартовата решетка в същинското състезание отзад напред. В първата елиминационна серия първи стартираха последните четирима пилоти по време – Александър Панков, Павел Цонев, Симеон Донов и Костадин Щерев. Участие в следващата серия на състезанието взеха Костадин Щерев и Симеон Донов. Отпаднаха дебютънтът в шампионата Александър Панков и Павел Цонев.

Във втората елиминационна серия на старта застанаха Костадин Щерев, 22-годишният дебютант в състезанието Калин Стефанов, пилотът на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy Григор Григоров и Симеон Донов. След оспорвано преследване в последната серия продължиха Григор Григоров и Костадин Щерев, а Калин Стефанов и Симеон Донов отпаднаха.

Във финалната серия стартираха Александър Язов, Къванч Оздемир, Григор Григоров и Костадин Щерев. Веднага след старта, Григоров и Щерев изпревариха Оздемир. В опита се да изпревари и Язов, Григоров го удари леко и зае втората позиция. Но след напрегната надпревара, Алекс Язов набра преднина пред съперниците си и успя да финишира на първо място.
Втори кръг от състезанието се проведе на площад „Майка България“ в центъра на град Велико Търново. Трасето бе с дължина 650 метра. Старта на надпреварата бе под наклон и преди състезанието пилотите получиха инструктаж от организатора на V1 Challenge България Тезджан Мустафов как да стартират най-технично, според спецификита на трасето и автомобила. Още преди тренировките Мустафов призова състезателите да внимават, да нямат контакт между тях и най-вече да спазват всички мерки за безопасност, особено свързани с публиката.

Хилядите жители на Старата столица за първи път станаха свидетели на уникални надпревари с мощните автомобили Volkicar и невероятни дрифт демонстрации от шампиона на България Павлин Пенев, Цветан Радев и Стефан Петров. Пилотите бяха съпроводени и от красивите момичета на Hyundai, начело с новата Мис Автомобилизъм 2015 – Марина Колева.

Феновете на моторните спортове успяха да видят и Safety car-а на състезанието – Hyundai i20 Coupe R1, разработен специално за едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:35 1
+ 0
- 0
sffsdf1688
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.