19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Американската мото асоциация отдава почит на големия Уейн Рейни

Трикратен световен шампион в клас 500 сс, двукратен носител на титлата на американския Superbike шампионат, Президент на Moto America – това а Уейн Рейни (Wayne Rainey) – едно от най-светлите имена в историята на мотоциклетния спорт. Заради приноса си към развитието на мотоциклетизма отвъд Океана, Американската мотоциклетна асоциация ще го направи част от легендите в двуколесния спорт по време на Международното американско изложение в Орландо, Калифорния на 17-ти октомври. 

Уейн Рейни е роден на 23 октомври 1960 г. в Дауни, Калифорния. Той започва своята състезателна кариера в републиканския шампионат на Америка (AMA Grand National Championship), който по това време включва 4 оф-роуд дисциплини плюс състезания по мотоциклетизъм на писта. През 1981-ва година завършва шампионата като 15-тия най-добър оф-роуд състезател в САЩ, което при изключително силната конкуренция отвъд е наистина страхотен успех. Заради това Рейни е забелязан от тима на Kawasaki, които го включват в редиците си за 250 сс клас на шампионата по мотоциклетизъм на писта, а негов съотборник е бившият републикански шампион Еди Лоусън.

През 1983-та идва и първата титла за Рейни, който следващия сезон преминава в отбора на Yamaha на Кени Робъртс. Сезонът обаче далеч не е успешен, тъй като Уейн записва само един подиум, което го кара да се върне у дома и през 1985-та година да се присъедини към Maclean Racing Team. По-късно, след жестока битка с Кевин Шванц, Рейни печели AMA Superbike шампионата. Следващата година той печели и първата си победа в 500 сс в Гран при на Великобритания, състезавайки се отново за Team Roberts Yamaha. Последва още един успех – престижното състезание за издръжливост – Suzuka 8 Hours в Япония.

През 1989-та Рейни завършва втори в крайното класиране, когато идва златното му време. В периода 1990-1992-ра състезателят на Yamaha показва таланта си в пълния си блясък, печелейки 3 поредни титли в клас 500 сс. През 1993-та обаче, когато води в шампионата и е на път да спечели четвъртата си поредна титла, Рейни е сполетян от жестоката катастрофа, която поставя и края на състезателната му кариера. Това се случва по време на Гран при на Италия на легендарната писта „Мисано“.

Към Рейни в „Залата на славата“ ще се присъедини и бившият му съотборник в Marlboro Yamaha Team Джон Коцински, както и състезателят на Harley Davidson CEO Ричард Тиърлинг, оф-роуд шампионът Родни Смит и други ярки имена от американската мотоциклетна сцена.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:36 1
+ 0
- 0
sffsdf1204
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.