25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Baja Dubai дава началото на 3 яки крос-кънтри ралита на Арабския полуостров

След като утихнаха емоциите от рали Дакар 2017, стана време екипажите от рали-рейд елита да се заловят за работа и да се настроят за Свтовния крос-кънтри шампионат тази година. Началото бе дадено в края на февруари с надпреварата Baja Russia-Northern Forest, която е единственото крос-кънтри, провеждащо се на сняг, вместо на пясък или макадам. Там триумфираха поляците Арон Домзала и Шимон Господарчик с Toyota Hilux Overdrive, които надвиха ветерана Мирослав Заплетал (Hummer Evo).

Сега е ред крос-кънтри шампионатът да се завърне на терените, в които е у дома си - пустинята, като началото на пясъчните надпревари ще постави стартиращата днес Dubai International Baja, която е кръг от Световния шампионат за първа година, след като миналата бе кандидат. Което ни подсеща, че България също кандидатства за кръг от Световната рали-рейд купа, с провеждащата се през септември тази година Balkan Baja, организирана от екипа, седящ зад рали Бреслау и Balkan Offroad Rallye, начело с Александър Ковачев.

Baja Dubai, под името Dubai International Rally се провежда от края на 70-те години на миналия век като кръг от Близкоизточния рали шампионат. Миналата година организаторите решиха да сменят формата и да насочат усилията си към все по-популярните крос-кънтри ралита, кандидатсвайки за кръг от шампионата на FIA за високопроходимите болиди.

Dubai International Baja 2017 е първият от общо три кръга, провеждащи се на Арабския полуостров, при това, с много кратък диапазаон помежду си. Следващото състезание в арабските пясъци е Abu Dhabi Desert Challenge от 1 до 7 април, следвано от Qatar Cross Country Rally от 17 до 22 април.

В дубайската надпревара, както винаги, ще видим някои от най-големите имена в световни оф-роуд като Насър Ал Атия (Toyota), Владимир Василиев (Mini), Халид ал Касими (Peugeot 2008 DKR), Домзала и Заплетал, както и много други. Тъй като Baja Dubai е и кръг от Световния баха шампионат за мотоциклети и ATV, на старта ще има и някои звезди с двуколесни начело не с кого да е, а с победителя от "Дакар" Сам Съндърленд.

Календар FIA WORLD CUP FOR CROSS COUNTRY RALLIES 2017

24 - 26.02 Baja Russia-Northern Forest (Русия)
09 - 11.03 Dubai International Baja (Обединени Арабски Емирства)
01 - 07.04 Abu Dhabi Desert Challenge (Обединени Арабски Емирства)
17 - 22.04 Qatar Cross Country Rally (Катар)
20 - 27.05 Rally Kazakhstan (Казахстан)
15 - 18.06 Italian Baja (Италия)
21 - 23.07 Baja España Aragon (Испания)
10 - 13.08 Hungarian Baja (Унгария)
31.08. - 03.09 Baja Poland (Полша)
*07 - 10.09 Balkan Baja (България) - кандидат FWCCCR
04 - 10.10 Rallye du Maroc (Мароко)
26 - 28.10 Baja Portalegre 500 (Португалия)



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:53 1
+ 0
- 0
sffsdf22174
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.