28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българин на старта на световния SuperEnduro шампионат

България за пръв път ще има свой състезател в световния SuperEnduro шампионат (FIM Super Enduro World Championship). Това е 18-годишният Теодор Кабакчиев от Габрово (КТМ), който тази година спечели поредната си титла в българския BG-X Ендуро шампионат.

Новият сезон на екстремното световно първенство стартира този уикенд, на 10 декември, с надпреварата в Краков (Полша). Състезателите са разделени в няколко класа, като топ пилотите, по-голямата част от които са представители на заводски отбори, се състезават в клас „Престиж”, а състезателите от 18 до 23 години, сред които е и Теодор – в клас Junior.

Състезанията от SuperEnduro шампионата са изключително атрактивни и доста популярни. Те се провеждат „на закрито” – в зала или на стадиони, а интересът (особено в Полша) е много голям. Средно надпреварите се наблюдават от над 30 000 души!

Конкуренцията за Полша няма да е никак малка, тъй като до момента заявка за участие са подали 28 състезатели. Те ще минат през квалификации и ще се борят за 16 места на стартовата решетка. Финалът ще се състои от 3 серии по 6 минути плюс една обиколка. Първият във всяка серия печели 20 точки, вторият 19, а третият – 18. Крайното класиране се формира въз основа на събрания общ брой точки.

Организаторите са подготвили много атрактивно трасе – бързо и технично, което ще изпита до краен предел физическите и психически възможности на участниците. „Черешката на тортата” обаче ще е раздел, подготвен специално за местната легенда Теди Блазусяк, в който с дървени трупи ще бъде изписано “Taddy”. Блазусяк, между другото, обяви края на ендуро кариерата си.

“Това ще бъде първото мое и изобщо първото българско участие в Световния супер ендуро шампионат. Моторът, с който ще се състезавам e КТМ ЕХС 300. Тренирам усилено и се надявам да се получи нещо добро. Тъй като това ще ми е първото участие там, очакванията ми са да се класирам за финалите и да се завърна жив и здрав. Едва тогава мога да имам очаквания за следващия кръг.” – каза Теодор Кабакчиев преди старта.

SuperEnduro шампионата има 4 кръга, като освен в Полша, състезания ще се проведат в Германия (7 януари), Испания (4 март) и Франция (18 март).



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:59 1
+ 0
- 0
sffsdf19155
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.