19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българите бранят статуквото в етап 11 на Silk Way Rally 2017

Единадесетият етап на международния оф-роуд маратон Silk Way Rally 2017 не успя да ни поднесе кой знае какви изненади. Най-вече, защото планираната 488-километрова специална отсечка от Дунхуан до Жяугуан, отвеждаща съъстезателите до потстъпите на Великата стена, бе съкратена с над 50%. Това, естествено, не остави почти никакъв шанс на участниците да се развихрят и общо взето запази статуквото почти навсякъде в класирането.

Екипажът Петър Ценков и Пламен Николов също нямаше как да промени генерално нещо в отсечката и подобно на предния ден финишира на 14-о място в отсечката. Така, българите запазват 22-ото си място в генералното класиране на маратона, като шансовете за сериозни трусове пред тях намаляват, предвид оставащите три етапа. Основната цел пред нашите вече е да запазят автомобила здрав и да финишират успешно в Сиан.

Иначе, етапната победа при автомобилите бе спечелена от Стефан Петерханзел. "Г-н Дакар" стартира от 9-а позиция, като ролята му на ултрабърза асистенция на Сирил Депре го принуди да поддържа доста високо темпо, за да не изостава от съотборника си в Peugeot. Така, обаче, Петерханзел се оказа по-бърз с 1:13 минути пред Депре, взимайки 4-тата си етапна победа в тазгодишното издание на "Пътя на коприната".

И докато Сирил Депре има комфортна преднина като лидер в класирането, то зад него се разгаря трескава борба за "сребърния медал" в Silk Way Rally 2017. Битка, в която начело след етап 11 излезе пилотът на Mini Брайс Мензийс, който финишира плътно след двете бъгита на Peugeot и детронира пилота на Geely SMG Хан Вей. Американецът, обаче, няма право да се отпуска, тъй като авансът му пред китайския пилот е едва 2 минути, а не много далеч зад двамата е френският ветеран Кристиан Лавией, с коравия си болид Baicmotor.

Подобна бе и ситуацията при камионите, където Дмитри Сотников твърдо заема водещата позиция в генералното класиране с трето време за деня. Засега твърдо на второ място е съотборникът му в Камаз Антон Шибалов (втори и за деня), но третот място вече не е за руския тим, след като с невероятно каране Мартин Коломи взе етапната победа и "паркира" своята Tatra на трето място във временната подредба.

Подобно на Мензийс при колите, и Коломи няма право да се отпуска, тъй като авансът му прет Айрат Мардеев от Камаз е малко над 2 минути. Именну тук се заформя и големия дуел при тежкотоварните, а няма да е изненадващо ако чехът се прицели и във второт място, за което, обаче, някак си ще трябва да избие 15 минути на Шибалов.

Днешният 12-и етап от Пътя на коприната отвежда кервана в Алашан Юки, като 255-километровата отсечка започва с много дюни и завършва с бързи трасета, предлагайки доста технична навигация.

Не пропускайте атрактивната галерия от вчерашната отсечка, намираща се над статията, а тук е и подробния репортаж на руската телевизия МатчТВ:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:30 1
+ 0
- 0
sffsdf27097
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.