17 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българите преполовяват Breslau Poland 2016 като тотални лидери

Българските участници в международния оф-роуд маратон Breslau Poland 2016 ще започнат втората половина на най-голямото състезание в Европа като абсолютни доминанти в категорията на SSV-бъгитата в крос-кънтри класа. Това е факт, след като на вчерашния 4-и етап в надпреварата Цанко Цанков и Зорница Тодорова (Yamaha YXZ 1000R) взеха своята поредна етапна победа с аванс от 35:39 минути пред поляците Артур Песта и Пржемек Будка (Polaris RZR XP 1000).

Така, в генералното класиране на рали „Бреслау”, Цанко и Зори вече имат потресаващ аванс от близо 3 часа пред французите Беноа Льопиетр и Лоран Шастен. Може би най-накрая е време пилотът на българската „Ямаха”, чиито прякор не случайно е Цанко „Лудия”, да намали малко натискът върху десния си крак, за да спре да отчайва конкурентите си. Но познавайки го доста добре, ще цитирам едно негово изказване от миналогодишното издание на Balkan Offroad Rallye в България, когато той, отново с чудовищна преднина пред конкуренцията заяви: „ Да се успокоя? Малко газ давам, може още!”.

Иначе, голямата драма във вчерашната 220-километрова отсечка на Breslau Poland 2016 бе катастрофата на доскорошният лидер в класирането при крос-кънтри автомобилите Адам Бомба (Bowler Nemesis, Полша). Бившата рали-звезда изпусна завой и се удари в дърво, като за момент остана на две гуми. От удара, късо съединение в електрическата система за малко да предизвика пожар, а рали-рейд болидът остана и без кормилно управление. Така, полският пилот не успя да изкара целия етап, което доведе до наказателно време и го изхвърли назад в генералното класиране.

След гореописаната ситуация, победител при автомобилите в крос-кънтри класа стана Ян Льофел от Германия със Suzuki Jimny, а водач в генералното класиране е Лион ван Луун с Toyota RAV4 от Холандия. При камионите в скоростната надпревара най-бърз в етап 4 бе Ед Вигман с дакарския си GINAF X2223, а доскорошният лидер в генералното Грегор Остажевски отстъпи водачеството на Тило Сюпиц с KAMAZ 4911 след много тежък ден, пълен с проблеми и наказания.

При крос-кънтри мотоциклетите, в етап 4 на рали Бреслау 2016 триумфира полякът Михал Латок с КТМ, но водач е сънародникът му Пьотр Карсуски, също с машина на австрийския производител. При ATV-четирколките, датчанинът Николас Харкяер си върна лидерството в генералното класиране с етапна победа.

В класическия екстремен клас на Breslau се очертава „домашна” битка между полските състезатели в категорията на автомобилите, след като на първите две места със солиден аванс пред останалите (както и помежду си) са полските пилоти Ярослав Андржейски (Grat Proto) и съотборникът му Павел Лички с подобна машина. При мотоциклетите, начело продължава да е германецът Мирко Андреа (КТМ), а при ATV полякът Ремигюс Куси надделя над сънародника си Пьотр Чекларз с огромна преднина.

При малките и големите камиони в екстремния клас, статуквото от предния етап се запазва, като начело продължават да са съответно Пеуман Йорис (Unimog) и Крищоф Остажевски (Mercedes Zetros). Последно, но не по важност, при SSV-бъгитата в хардкор офроуд класа, начело е все още Лоа Бонви с Can Am от Франция.

снимки: Actiongraphers.com, Dutch Rally Press, Paolo Baraldi



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:16 1
+ 0
- 0
sffsdf13397
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.