19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Balkan Offroad Rallye стартира от центъра на София

Шоу церемонията ще е на площад "Александър Невски"

С пищна церемония на площада при храм-паметник „Александър Невски” в София на 19 септември ще бъде даден официалният старт на Balkan Offroad Rallye 2015. Петото издание на международния оф-роуд маратон, познат доскоро като Balkan Breslau Rallye, за първи път ще тръгне от сърцето на столицата ни. На старта край жълтите павета се очакват над 100 състезателни машини от цяла Европа – мотоциклети, ATV-четириколки, SSV-бъгита, 4х4 автомобили и камиони.

Balkan Offroad Rallye е част от веригата международни надпревари Breslau, с родоначалник легендарното рали Breslau Poland, което се провежда от над 20 години на територията на Полша и Германия, превръщайки се в най-големия оф-роуд маратон в Европа. От няколко години насам главният организатор на „Бреслау” е българин – оф-роуд доайенът Александър Ковачев, което е и причината най-мащабното състезание да има и българско издание.

За своята 5-а годишнина Balkan Offroad Rallye е под мотото “5 години състезания - 5 планини за покоряване”. Което ще рече, че участниците от България и чужбина ще трябва да преодолеят трасета в Стара планина, Рила, Родопите, Средна гора и Сакар. В менюто на състезанието са предвидени над 2000 състезателни километра, разделени в 8 състезателни дни.

Balkan Offroad Rallye традиционно се провежда в два състезателни класа или казано по-просто – като две паралелни състезания. Екстремният клас е класическият за Breslau Poland тежък оф-роуд маратон, където участниците трябва да се справят с изключително пресечен терен и тежки препятствия – реки, блата, скали, използвайки своите лебедки и други помощни средства. „Крос кънтри” класът от друга страна е в популярния рали-рейд формат, познат ни от маратони като рали „Дакар”, Silk Way Rally и надпреварите в Африка, където царуват скоростта и навигационните умения. И докато екстремният клас е отворен за модифицирани оф-роуд автомобили, то в рали-рейд надпреварата ще участват возила от всякакъв вид и калибър. До момента, в хардкор класа са подадени 26 заявки, в рали надпреварата – 71, а потвърждение се очаква от още поне 12 тима, които все още подготвят състезателните си машини.

Близо 10 са официално потвърдените български екипажи, сред които участникът ни в „Дакар” Петър Ценков и победителите в предишни издания Десислав Славчев и Маргарита Стайнова, а за пръв път на офроуд състезание в България въобще ще има състезателен клас за камиони, в който се очакват поне 5 тежкотоварни рали машини.

След официалния старт в София, участниците в Balkan Offroad Rallye 2015 ще трябва да преодолеят два състезателни дни в района на столицата ни, с финали около Боровец, където е първият бивак на надпреварата. В понеделник, 21 септември, с тежък маратонски етап, ралито се отправя към Старосел, където ще е базирано за 3 дни, преди финалния лагер на брега на Черно море в Шкорпиловци, където в събота, на 26 септември, ще е церемонията по награждаването след зрелищен финал на самия плаж. Преди това, обаче, участниците ще се сблъскат с още един маратонски етап с дължина над 600 км за крос-кънтри класа и близо 500 за „екстремистите”.

Традиционно, освен местата за гледане по трасето, които ще бъдат по-късно, Balkan Offroad Rallye 2015 ще може да се следи и онлайн в сайта на надпреварата (http://rally-breslau.com/) чрез сателитни тракери, монтирани във всяка една състезателна машина, показващи движението й по маршрута в реално време. А още с пресичането на финала на даден етап на първото возило, в сайта ще тече и автоматизирано неофициално класиране.

За сигурността и нормалното протичане на надпреварата ще се грижи екип от над 100 човека – маршали, лекари, времеизмервателни екипи, подкрепени от високопроходими машини за организацията и линейки, както и от медицински хеликоптер. Всички общини, през чиято територия ще мине надпреварата оказаха единодушна и пълна подкрепа, като на места състезанието ще бъде подпомагано от местни служители и доброволци.

Balkan Offroad Rallye 2015 се осъществява с любезната подкрепа на генералния спонсор Outback Import, Франция, спонсорите WARN, KONI, Gladiator Offroad-Technik и Monster Energy, както и със съдействието на минерална вода „Михалково”, автомобилите Great Wall, общините през които минава трасето, както и много други съмишленици и приятели.

Balkan Offroad Rallye 2015 стига до вас с подкрепата на MONSTER ENERGY



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2648
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.