29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2016: Валкнер отпадна, първа победа за Сайнц в етап 7

Динамичен бе седмият етап на рали Дакар 2016. Отсечката, която върна кервана на ралито обратно в Аржентина от Боливия, предложи атрактивно трасе, добре гарнирано с дъжд във втората му част.

Дъждът принуди организаторите да отменят втората част на етапа за мотоциклети и ATV, но доста по-рано се случиха две неприятни неща. Първото бе свързано с техническите проблеми на Хоан Бареда, който така и не стартира във вчерашната отсечка, а второто бе отпадането на Матиас Валкнер. Валкнер, който бе трети в генералното класиране, падна доста лошо скоро след старта на отсечката и приключи участието си със счупен крак.

На мястото на инцидента веднага спря Пауло Гонсалвеш (Honda), който остана над 10 минути, за да помогне на колегата си. В крайна сметка, времето на Гонсалвеш бе приспаднато и така той се оказа трети в модифицирания етап, на едва три секунди от Кевин Бенавидес (Honda).

Своята първа етапна победа в рали Дакар 2016 постигна дебютантът Антоан Мео (КТМ). Петкратният световен ендуро шампион се изкачи до 6-о място в генералното класиране, където начело е именно Гонсалвеш, с три минути аванс пред Тоби Прайс и Стефан Швитко (КТМ).

В класа на ATV-четириколките, за първи път най-бърза бе машина на Honda - тази на Лукас Бонето, който изпревари с 29 секунди Пабло Копети (Yamaha). Трети за деня финишира Валтер Носиля (Honda), пред Алехандро и Маркос Патронели.

В генералното класиране на рали Дакар 2016 начело е Алехандро Патронели, следван от Маркос на три минути и половина и Сергей Карякин, на почти 8.

При автомобилите, където с убийствено темпо продължава да властва тимът на Peugeot, вчерашната вътрешно фирмена битка бе спечелена от Карлос Сайнц. Матадорът надви с 38 секунди Себастиян Льоб, постигайки своята първа етапна победа в тазгодишното състезание. Трети за деня се класира Насър Ал Атия (Mini), плътно следван от Стефан Петерханзел, Мико Хирвонен, Сирил Депре, Жиниел Де Вилиерс, Язид Алраджи, Лийрой Поултър и Нани Рома. Всичките тези пилоти бяха събрани в рамките на една - две минути.

В генералното класиране на рали Дакар 2016, доминацията на Peugeot е още по-смазваща. Лидерството си върна Себастиаан Льоб, който е с 2:22 мин. аванс на Стефан Петерханзел и 4:50 пред Сайнц. Насър Ал Атия е 4-и с изоставане от 17 минути и половина спрямо водача, а след него, с малки разлики са Хирвонен и Де Вилиерс.

При камионите, от Камаз се отчетоха с двойна етапна победа, след като Едуард Николаев триумфира за втори път, а на минута от него финишира Айрат Мардеев. Трети за деня бе Петер Верслаус (MAN), който все още е водач в генералното, на 5 минути пред Херард Де Рой (Iveco) и на почти 11 пред Мардеев.

Днес е почивният ден на състезанието в Салта, а утре рали Дакар 2016 продължава с близо 400-километрова отсечка до Белен, разделена на 2 части, в която за първи път участниците ще се сблъскат с дюни.


Stage 7 Summary - Car/Bike - (Uyuni / Salta) by Dakar


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.