19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2016: обзор етап 5 (видео)

Петият етап на рали Дакар 2016 отведе участниците в Боливия. Там, на значителна надморска височина от над 3500 метра,стигнала и до 4500, всички класове трябваше да се справят с тежък 327-километрово състезателно трасе. Заради голямата височина, доста от пилотите се оплакваха от т.нар "височинна болест", а някои не издържаха и прекратиха участието си в надпреварата. Преди това, вече традиционно, участниците бяха посрещнати от многохилядна тълпа и минаха на парад през специална арка за "добре дошли".


Paisaje del día / Landscape of the day... by Dakar

Най-голяма бе драмата в класа на ATV-четириколките, къде можем да опише деня с една сума – „сеч”. Именно в първата боливийска отсечка отпаднаха няколко от фаворитите за победата. Заради невъзможен за решаване технически проблем на своята Yamaha, от надпреварата отпадна настоящият носител на титлата Рафал Соник. С подобни симптоми аут от ралито е и катарецът Мохамед Абу Иса, единствен бранещ честта на Honda в Дакар 2016. А лед сериозно падане, с контузия в ключицата, в болница бе откаран бразилският фаворит Марсело Медейра, който беше трети в генералното класиране.

За една бройка състезанието щеше да напусне и шампионът от Дакар 2014 Игнасио Касале, който почти бе изгубил шанс заради тежка повреда, но успя да се прибере в бивака в контролното време и днес все пак ще стартира, макар и вече далеч назад в класирането.

Така, след цялата драма, най-бърз в етапа бе Алексис Ернандез, следван от Алехандро Патронели и Сергей Карякин. А с третото си място за деня, руснакът Карякин оглави и генералното класиране при четириколките, следван от Ернандез, Алехандро и Маркос Патронели.


Stage 5 Summary - Car/Bike - (Jujuy / Uyuni) by Dakar

При мотоциклетите, своята втора етапна победа отбеляза Тоби Прайс. Той бе начело на тройка пилоти на КТМ, следван от Стефан Свитко и Матиас Валкнер. В генералното, начело все още е Паоло Гонсалвеш (Honda), следван от Свитко и Валкнер.

При автомобилите, Peugeot записа втори пореден хеттрик, след като Себастиан Льоб постигна третата си етапна победа, следван от Карлос Сайнц и Стефан Петерханзел. Льоб е начело и на генералното, като авансът му пред Петерханзел е вече близо 8 минути. Челната тройка допълва Карлос Сайнц, на 13:26 мин. от лидера, а Насър ал Атия (Mini) е 4-и, както завърши и за етапа.

Най-накрая досегашните владетели на рали Дакар при камионите - Камаз, напомниха за себе си в тазгодишното издание на надпреварата. След като се представяха общо взето незадоволително спрямо очакванията към тях, руснаците все пак успяха да отбележат етапна победа в 5-атата отсечка на Дакар 2016, с която надпреварата влезе в Боливия.

Етапният триумф за Камаз донесе победителят от рали Дакар 2015 Едуард Николаев (и победител през 2010 като механик на Владимир Чагин). Николаев водеше оспорвана борба целия ден с Мартин Коломи (Tatra) като в крайна сметка успя да надделее и да "сложи" 2 минути и половина на чеха. Трети за деня, на 4 минути след победителя завърши Федерико Виягра (Iveco), следван от съотборника си Тон Ван Генугтен и Петер Верслаус (MAN).

Въпреки успеха си в отсечката, Николоаев е 7-и в генералното класиране на рали Дакар 2016. А там начело излезе Виягра, но на едва 5 секунди пред Верслаус. Трети, на 21 секунди след водача е Ханс Стейси (MAN), следван от Херард Де Рой (Iveco) и Айрат Мардеев (Камаз). Мартин Коломи е 6-и в общата подредба.

За съжаление, от надпреварата отпадна един от любимците на състезателите - победителят от "Льо Ман" и бивш пилот във Формула 1 Йен Ламмерс (GINAF). Така той е вторият отпаднал в класа, след Мартин Ван Ден Бринк, чието Renault изгоря напълно във втория етап на състезанието.

Днес е най-дългият етап в рали Дакар 2016, с дължина от 542 км. "Големите момчета", обаче, са пощадени и ще карат само 295 км. Очаквайте подробности!



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:31 1
+ 0
- 0
sffsdf5820
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.