26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2017, етап 8: Peugeot, Камаз и КТМ летят към титлата (видео)

Осмият етап на рали Дакар 2017 бе поредният модифициран в тазгодишното издание на надпреварата. Отсечката от Уюни, Боливия до Салта, Аржентина, трябваше да предложи близо 500 състезателни километра, но заради наводнени терени бе скъсена с почти 100 км за автомобили и мотоциклети. Камионите пък, караха само 174 км до границата между двете латиноамерикански държави.

При автомобилите, Peugeot бе тоталният доминант за деня, след като Себастиан Льоб, Стефан Петерханзел и Сирил Депре окупираха челните три позиции. Нещо повече, "мускетарите" окупират и подиума в генералното класиране на рали Дакар 2017, като начело излезе Льоб, с минута и половина преднина пред Петерханзел. Депре е на 17 минути след водача, а единственият му конкурент за "бронзовия медал" е Нани Рома (Toyota), който е на 5 минути след френския мотошампион.

Най-бързото Mini - това на Мико Хирвонен е на над 53 минути след водача, така че от X-Raid най-вероятно ще се простят с почетната стълбичка тази година.

При мотоциклетите, Honda спечели поредния си етап, в лицето на Хоан Бареда, но както вече знаем, това няма да се отрази на генералното класиране, където японците нямат шанс за влизане в призовата тройка. Начело във временната подредба на рали Дакар 2017 продължава да е Сам Съндърленд (КТМ, трети за деня), който има стабилен аванс от над 20 минути пред Пабло Кинтания (Husqvarna) и почти 29 пред Адриан Ван Беверен (Yamaha). Ван Беверен от своя страна е подложен на силен натиск от страна на Матиас Валкнер и Херард Фарес, които са на 5 минути след австрийската мотокрос звезда и на едва 10 секунди помежду си.


В класа на ATV-четириколките, шампионът от 2014 година Игнасио Касале започна да атакува титлата, взимайки първата си етапна победа в рали Дакар 2017. Все още начело на генералното класиране, обаче, е руснакът Сергей Карякин, който има аванс пред французина Аксел Дютрие от 6 минути и 10 пред Касале. За съжаление, другият френски претендент за титлата при четириколките - Симон Витс, отпадна заради технически проблеми. При UTV-бъгитата, водач в генералното продължава да е Леандро Торес, въпреки етапната победа на китаеца Ли Доншенг.


Единствената по-сериозна драма в осмия етап на Дакар 2017 бе при камионите, където Херард Де Рой отстъпи лидерството в генералното класиране. Пилотът на Iveco завърши отсечката едва на 9-о място, като остана трети в генералното класиране след Дмитри Сотников и Едуард Николаев. Пилотите на Камаз, обаче, нямат много поводи за радост, тъй като авансът им пред "летящият холандец" е в рамките на до 2 минути.

Иначе, етапната победа при тежкотоварните взе Мартин Ван Ден Бринк с новия си камион Renauklt Sherpa. Холандецът, обаче, е на незавидното 38-о място, с почти денонощие пасив на водача в категорията.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:57 1
+ 0
- 0
sffsdf20118
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.