19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2017: крехко статукво след етап 7

Ден след почивния ден в боливийската столица Ла Паз, рали Дакар 2017 навлезе във втората си решителна седмица. След като етапът преди почивката бе отменен, заради проливни дъждове, лошото време не пожали керван и в почивката. Нещо повече, лошите метеорологични условия принудиха организаторите сериозно да модифицират и седмия етап на надпреварата, като вместо планираните над 300 състезателни километра, състезателите се изправиха срещу едва 160, сглобени набързо с отсечки от 6-ия и 7-ия етап.

Тези модификации бяха добре дошли за състезателите, тъй като вчерашният етап 7 бе т. нар. "маратонски", което означаваше, че пилоти и навигатори нямаше да могат да разчитат на асистентските си екипи, а ще трябва сами да поправят своите машини. Именно това може би бе и причината, денят да премине относително спокойно и без големи драми, като общо взето никой не посмя да рискува и темпото не бе убийственото от първите дни, което бяхме свикнали да виждаме.

При автомобилите, Стефан Петерханзел взе своята втора етапна победа в рали Дакар 2017. Така, "г-н Дакар" запази лидерството си в генералното класиране, но с крехката преднина от 48 секунди от съотборника си в Peugeot Себастиан Льоб (който бе и втори за деня). Трети за отсечката от Ла Паз до Уюни би Жиниел Де Вилиерс, но в общата подредба това място остана за съотборника му в Toyota Нани Рома (5-и за деня), който е на 11 минути от водача и теоретично има шанс да разбърка картите на френския тим.

Тази година определено Рома се представя уникално, предвид посредствените му участия в последно време, дори и когато грабна победата през 2014 година със заповед от бокса на X-Raid. Испанецът, обаче, сега не е прекалено голям оптимист, тъй като заяви, че болидите Peugeot 3008 DKR са изключително бързи и вижда шанса си за победа само при сериозни проблеми за френския тим. Все пак, обаче, предстоят още 5 етапа и нищо в този клас на рали Дакар 2017 не е решено.

При мотоциклетите, вчера определено бе денят на Honda, след като японският тим отбеляза двойна етапна победа с първото място на Рики Брабек и второто на Пауло Гонсалвеш. Това, обаче, е само частична утеха за отбора, тъй като, както помните, всички пилоти на марката получиха едночасово наказание заради неоторизирано зареждане и триумфът в етап 7 по никакъв начин не има дава шанс за подиум, камо ли за титлата.

Иначе, на чело на генералното класиране в надпреварата продължава да е Сам Съндърленд (КТМ), който вчера завърши трети. Преднината му в общата подредба пред Пабло Кинтания (Husqvarna, 8-и за деня) е комфортните 17:45 минути, а пред третия - Адриан Ван Беверен (Yamaha, 9-и вчера) дори още по-комфортните 22:16 мин.

В класа на ATV-четириколките, Сергей Карякин е на път да се превърне в първия руснак, печелил в този клас (Карякин е и първият и единствен представител на Русия в класа на този тип машини), след като взе етапната победа и си възвърна лидерството в генералното класиране от французина Симон Витс с аванс от 5 минути. На трето място в категорията пък излезе друг французин - Аксел Дютрие, който завърши деня на второ място.

В новата категория на UTV бъгитата, доскорошният лидер Мао Руйджин се само детронира, заради голямо наказание за неспазване на максималното време за преминаване на 5-ия етап. Така, едноличен лидер в класирането е бразилецът Леандро Торес, макар етапната победа да взе руснакът Равил Маганов.

При камионите, Херард Де Рой успя да опази аванса си от 2 минути начело на генералното класиране в рали Дакар 2017. Тим лидерът на Iveco завърши етапа на 4-о място, но изоставане на Едуард Николаев изкачи до второто място в общата подредба съотборника му в Камаз Дмитри Сотников, който грабна и етапната победа вчера. Николаев е трети, на 5 минути след Де Рой.

Днешният 8-и етап на рали Дакар 2017 отново претърпя модификации заради лошото време в Боливия. Така, участниците ще се отправят към Аржентина по 174-километров специален етап по пътя си към Салта.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:57 1
+ 0
- 0
sffsdf20076
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.