19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2018: Peugeot начело, драми и отпадания в етап 2 (видео)

След кртаката разгрявка вчера, днешният втори етап на рали Дакар 2018 бе доста сериозен. Отсеката с дължина 267 километра около Писко определено бе повече от тежка, предлагайки пясък и дюни в над 90% от трасето.

Екипажите на Peugeot успяха да се възползват от забавеното темпо на Насър ал Атия (Toyota), който откриваше етапа с натровен от лоша храна навигатор, и връхлетяха върху дневния подиум със солиден аванс пред конкуренцията. Етапната победа взе Сирил Депре, следван от Стефан Петерханзел и Себастиан Льоб, а след тях фимишира жиниел Де Вилиерс с Toyota. Самият ал Атия загуби 15 минути днес, което го постави на 5-о място в генералното класиране. Там, логично начело излезе Депре, следван от Петерханзел, а топ 3 допълва Де Вилиерс.

Един от тараните на Mini X-Raid - Брайс Мензийс, приключи участието си в рали Дакар 2018 доста рано, след катастрофира жестоко малко старта на етапа и попиля бъгито си. За щастие, американецът и навигаторът му се отърваха без наранявания. Вижте какво остана от новия болид:

Неговите съотборници Язид ал Раджи и Борис Гарафулик пък се удариха на върха на дюна и загубиха доста време, докато отстранят повредите.

При мотоциклетие, Хоан Бареда донесе етапната победа за Honda, като оглави и генералното класиране, изпреварвайки вчерашния победител Адриан Ван Беверен (Yamaha). Това е етапна победа №20 за Бареда, който твърдо е решен тази година да грабне титлата при двуколесните. Беврен остава втори, а трети и за деня, и във временната подредба е Матиас Валкнер (КТМ).

Що се отнася до настоящия шампион Сам Съндърлен, днес британецът завърши 7-и, с 6 минути пасив спрямо Бареда. В генералното, пилотът на КТМ е 5-и, на 5 минути зад испанеца.

Игнасио Касале грабна втора поредна етапна победа при ATV-четириколките днес. Шампионът от 2014 година си спретна неевероятен дуел с шампиона от 2017 година Сергей Карякин, като надделя с 43 секунди пред руснака. В генералното класиране ралзиката между двамата е по-малка от две минути, а топ 3 допълва Пабло Копети от Арженитна, с почти 12 минути пасив.

При камионите, действащият шампион Едуард Николаев бе най-бърз днес, като изпревари с 3:25 минути Федерико Виягра (Iveco). Трети на финала бе Алеш Лопрайс (Tatra), като в генералното класиране чехът е втори, на 5 минути от Николаев, а Виягра е трети. Айрат Мардеев от Камаз имаше тежък етап днес, след като катастрофира на 60 километра след старта на отсечката. До редакционното приключване на статията, победителят от рали Дакар 2015 още не бе финиширал.

В класа на SSV-бъгитата, бразилецът Рейналдо Варела (Polaris) взе етапната победа днес, но начело на генералното класиране е перуанският пилот Хуан Карлос Рамос (Can-Am).

Етап 3 на рали Дакар 2018 отново ще предложи солидна доза пясък и дюни на участниците, по пътя им от Писко до Сан Хуан Де Маркона, като част от трасето за мотоциклети и ATV ще е отделно от това на автомобили и камиони.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 1
+ 0
- 0
sffsdf30274
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.