19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2018, етап 7: кошмар за шампиони (видео)

Може би вече свикнахме драмите в рали Дакар 2018 да се случват всеки ден. Но тази лично на мен ми дойде в повече - след като приключи първата половина на маратона като сигурен лидер в генералното класиране, Стефан Петерханзел се оказа насред страхотен кошмар само ден след почивката. Титулярът на Peugeot закъса на 130 километра след старта, след като удари голям камък, заобикаляйки спрял състезател и попиля задницата на бъгито си. Г-н Дакар загуби почти два часа, за да отстрани повредата на своя Peugeot 3008 DKR Maxi, усещайки как титлата се изпълзва безвъзвратно.

От създалата се ситуация, печеливш се оказа Карлос Сайнц. Матадорът спечели втора поредна етапна победа, като в момента оглавява генералното класиране с преднина от над един час спрямо оказалия се втори Насър ал Атия (Toyota). Ал Атия, обаче, е само на 9 минути пред Петерханзел в общата подредба и ще е под серозен натиск. Жиниел Де Вилиерс пък ще притиска пилота на Peugeot, тъй като е на секунди зад него. Пълна драма! Която изглежда още по-голяма, предвид фактът, че етапът е маратонски и пилотите нямат право на асистенция. Сега, Сайнц ще трябва да пази бъгито си и може би в бивака със съотборниците ще сглобят една здрава машина от трите. "Влизаме в режим "оцеляване", коментира Матадорът.

А какво да кажем за ситуацията при мотоциклетистите? Хоан Бареда Борт спечели етап 7 на рали Дакар 2018, но на финала вместо с усмивка, пристигна с изкривено от болка лице. Пилотът на Honda падна лошо накрая на състезателната отсечка и контузи коляното си. Има съмнения, че Бареда дори е със счупване, което поставя под въпрос участието му от тук нататък...

Жалко, тъй като Хоан се изкачи на третото място в генералното класиране, на 4:45 минути след водача и можеше да се бори за победата. А лидер във временната подредба отново е Адриан Ван Беверен (Yamaha), след като се класира втори за деня, на 2:51 минути след Бареда. Досегашният лидер Кевин Бенавидес (Honda) е трети в оверола, след като завърши на това място и отсечката от Ла Паз до Уюни, но с 8 минути пасив.

В класа на ATV-четириколките, Аксел Дютрие взе първата си етапна победа, изпреварвайки Марсело Медейрос. Но начело на генералното класиране продължава да е Игнасио Касале, който вече има над 1 часа преднина спрямо Алексис Ернандез. Също с такъв аванс може да се похвали и водачът в SSV-категорията Рейналдо Варела.

При камионите, Тон Ван Генухтен надви съотборника си в Iveco Федерико Виягра, за да вземе първата си етапна победа. В генералното класиране, обаче, необезпокоявано царува Едуард Николаев, който има близо 50 минути аванс пред Виягра. Третият във временната подредба - Серхея Вязович (МаЗ) е на почти три часа след водача.

Рали Дакар 2018 продължава с най-дългия специален етап за годината - 498 километра от Уюни до Тупица в Боливия. Очаквайте подробности!



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 2
+ 0
- 0
sffsdf30409

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 1
+ 0
- 0
sffsdf30409
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.