28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2018: секунда разлика след 12 етапа и хиляди километри!

Рали Дакар 2018 продължава да ни изумява с уникалните и драматични ситуации. Два дни преди финала в Кордоба, отново станахме свидетели на безпрецедентни трусове. Отсечката от Фиамбал до Чилесито бе отменена за мотоциклетите, след като организаторите търсеха няколко безопасни варианта. Така, на трасето останха само автомобилите и камионите.

Именно камионите успяха да откраднат шоуто, за втори пореден ден, след като в етап 11 класирането се преобърна. Сега, начело при тежкотоварните отново имаме нов водач, но шокиращата разлика между двамата претенденти за титлата е едва една секунда. Представете си - 12 изтощителни дни и хиляди километри, а само една секунда!

До тази уникална ситуация се стигна, след като Едуард Николаев и Федерико Виягра общо взето караха със сходно темпо в продължение на 523 километра - най-дългият етап за големите машини. Пилотът на Камаз в крайна сметка се оказа по-бърз и финишира трети за деня, на минута пред конкурента си от Iveco. Ситуацията можеше да е различна, след като лидерът на Камаз получи сериозна повреда, но адекватната и бърза намеса на съотборницте му спаси положението. Лидерът на Iveco, обаче, също трябваше да спира, за да отстранява повреди. Така, Николаев отново е лидер в генералното класиране, но само със секунда аванс пред Виягра.

Днес може би ще е решаващия ден в битката Камаз - Ивеко, но ще трябва да видим какво ще се случи, след като руският тим подаде контестация, заради това, че аржентинецът е зареждал машината си нерегламентирано в неутрализацията на етапа. Руснаците дори са заснели скандалната акция, която може да коства солидно наказание на Виягра:  

Не толкова бе оспорвана борбата за етапната победа, която извоюва другият пилот на Iveco - Тон Ван Генухтен. Холандецът се справя доста добре в едва четвъртото си участие като пилот и успя да спечели цели три етапа, като по този показател бие Николаев и Виягра, които успяха да вземат само по две отсечки. За съжаление, проблеми в началото на ралито костваха доста време на Генухтен и в генералното той е на 5-о място, на над 5 часа след лидерите.

Втори за деня се класира Мартин Коломи, но чешкият пилот на Tatra също е назад във временната подредба - чак на 11-о място и с почти 9 часа пасив спрямо водачите. Въпреки слабото си каране в етап 12 на рали Дакар 2018, пилотът на МаЗ Серхей Вязович за момента е сигурен претендент за третото място на подиума, тъй като е с комфортната преднина от близо 2 часа пред пилота на Камаз Айрат Мардеев. Но няма шанс да догони Николаев и Виягра, които са с аванс от 3 часа и 26 минути пред състезателя от Беларус.

При автомобилите, Насър ал Атия взе третата си етапна победа в рали Дакар 2018. Катарският пилот на Toyota надви Стефан Петерханзел с 2 минути, но все още е с пасив от 20 минути зад французина в генералното и трудно би могъл да се пребори за второто място в оставащите два етапа. Насър, обаче, заяви, че ще се раздава до самия финал, разчитайки на грешки при конкурентите от Peugeot.

Лидерът в генералното класиране Карлос Сайнц изгуби 18 минути в етапа до Чилесито. Матадорът получи повреда в скоростната кутия и спука гума, но за щастие, на негово разположение е Сирил Депре, който да му помага. Депре стартира преди Сайнц, но малко след старта спря и изчака съотборника си и се движеше плътно след него в целия етап, като спираше и помагаше за ремонтите.

Все още, обаче, Карлос Сайнц има комфортните 44 минути и 41 секунди пред Стефан Петерханзел и колкото и предпазливо да кара днес и утре, уверено се доближава към втората си титла в рали Дакар.

В класа на SxS бъгитата, Рейналдо Варела (Can Am) също уверено върви към титлата, след като спечели етапа и е с комфортен аванс от над един час пред Патрис Гаруст (Polaris). Третият в генералното класиране - Хосе Кампо (Polaris) е на цели 9 часа след водача.

Днес, керванът на Дакар 2018 се отправя към Кордоба със сериозен 424-километров специален етап. Отсечката ще е доста скоростна, като ще използва част от трасето на WRC в Аржентина, но преди това състезателите ще "закусят" с порция дюни и пясък край Сан Хуан.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 2
+ 0
- 0
sffsdf30491

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 1
+ 0
- 0
sffsdf30491
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.