19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Драма в ATV класа, Peugeot пак с хеттрик в етап 5 на Дакар 2016

В днешния пети етап на рали Дакар 2016, с който участниците влязоха в Боливия, най-драматично изглежда е положението в класа на ATV-четириколките. В 327-километровия специален етап, гарниран с още почти толкова километри преход между Хухуй и Уюни, категорията на "четириколесните мотоциклети" остана без солидна част от своите звезди.

Може би най-важната новина за деня е потенциалното отпадане на настоящия шампион в "Дакар" при ATV-тата Рафал Соник, чиято Yamaha го предаде на 215 километра след старта. До редакционното приключване на статията, нямаме информация дали Рафа все пак е успял да продължи някак си. Още по-лошо се развиха нещата за досегашния втори в генералното класиране на Дакар 2016 Марсело Медейрос, който падна лошо още в началото на отсечката и бе откаран с хеликоптер в болницата с травма в ключицата.

Черната серия за пилотите на четириколките продължи, след като един от опитните карачи - Мохамед Ибу Иса закъса с електрически проблем в средата на трасето, а по-късно повреда в мотора спря и шампиона от ралито през 2015 година Игнасио Касале, който водеше в класа си преди проблема. Все още нямаме информация какво е положението при двамата, ще ви го съобщим в подробния репортаж утре.

За разлика от гореспоменатите, перуанецът Алексис Ернандес постигна втора поредна етапна победа в рали Дакар 2016 и така оглави генералното класиране. Втори за деня бе Браян Барагуанат, а трети Алехандро Патронели. В общата подредба, подгласници на Ернандес са Патронели и руският пилот Сергей Карякин (4-и за деня).

При мотоциклетите, своята втора етапна победа отбеляза Тоби Прайс. Той бе начело на цяла четворка пилоти на КТМ, следван от Антоан Мео, Стефан Свитко и Матиас Валкнер. В генералното, начело все още е Паоло Гонсалвеш (Honda), следван от Свитко и Валкнер.

При автомобилите, Peugeot записа втори пореден хеттрик, след като Себастиан Льоб постигна третата си етапна победа, следван от Карлос Сайнц и Стефан Петерханзел. Льоб е начело и на генералното, като авансът му пред Петерханзел е вече близо 8 минути. Челната тройка допълва Карлос Сайнц, на 13:26 мин. от лидера, а Насър ал Атия (Mini) е 4-и, както завърши и днес.

Камионите все още не са завършили 5-ия етап на рали Дакар 2016, като след 2/3 от изминатото разстояние начело за момента е Едуард Николаев с Камаз.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:31 1
+ 0
- 0
sffsdf5773
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.