28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дрифт шампионат 2017: подробностите

Днес в София се състоя сбирка, инициирана от Комисия по Дрифт към БФАС. На срещата присъстваха членовете на комисията, оглавявана от Владимир Ваклинов, председателят на БФАС г-н Владимир Илиев и дрифт пилоти от цялата страна и от Сърбия. Целта на сбирката бе управата на родния дрифт да запознае пилотите с новите въведения и плана за състезателната 2017 г.

Шампионатът Дрифт България ще се проведе в 4 кръга, резултатите от които ще се сумират за оформяне на годишното класиране. Пилотите ще са разделени на два класа: Про 1 и Про 2, като във втория се поместват всички новобранци. Добрата новина тук е, че Про 1 и Про 2 ще карат на едни и същи места по едно и също време, а не както бе последно - организирането на отделни кръгове. Това ще запази интереса на публиката и ще даде възможност на зрителите да проследят прогреса на новите лица в дрифта.

Владимир Ваклинов представи екипа си и запозна гостите с правилника, по който ще работи комисията тази година. Както той сам каза, ключови промени няма, но обеща за по-стриктно съблюдаване на спазването на правилата.  Като заговорихме за правила, главен съдия на четирите кръга ще бъде опитният румънски пилот Разван Фратиану. Помощниците му не бяха оповестени, но се очакват имената им в най-скоро време.

Родните пилоти ще мерят сили на четири различни трасета, като само едно е познато на публика и пилоти - летище Сапарева баня, където ще се проведе първият кръг. Следват трасетата в град София, летище Сливен и за десерт остава летище Сарафово край град Бургас. "Бургазлии изявиха голямо желание да посрещнат дрифта, затова премислихме и отменихме кръга във Варна, за да го организираме в Бургас" - каза Ваклинов.

В дискусията се включи и изпълняващият длъжността технически директор Мартин Горанов, за да разясни какво ще иска да вижда у автомобилите, за да ги допуска до състезание. "Моля, не ме мразете, а прочетете добре правилника и подгответе автомобилите си по него" бяха встъпителните му слова. Стана ясно, че всеки състезателен автомобил ще има паспорт, който ще бъде издаван след подробен технически преглед преди 1-ви кръг.

По новите правила на Дрифт България, пилотите, които имат желание да участват в шампионата, ще трябва да преминат теоритичен изпит, съдържащ почти изцяло въпроси от дисциплината, даващ им право на лиценз. Самият лиценз към АСК, лицензиран към БФАС, ще е на стойност 50 лв. С него пилотите ще могат да участват на мероприятия извън България, изискващи лиценз. Комисия Дрифт към БФАС и организаторите на отделните клубове ще имат право да издават т.нар. уикенд лиценз, с който пилот ще може да участва на едно състезание, но може да се възползва от такъв максимум два пъти в годината.

Промените и новостите около Дрифт България 2017 бяха приети добре от пилотите, присъствали на срещата. Скоро се очаква официална пресконференция, след която ще станат известни повече подробности.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:54 1
+ 0
- 0
sffsdf21726
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.