28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Хамилтън спечели в Австрия, нов удар с Розберг

Люис Хамилтън (Mercedes) спечели третото си състезание за сезона във Формула 1. Британецът триумфира на Ред Бул Ринг в Австрия, но и този старт не мина без вече редовния инцидент между него и съотборника му Нико Розберг. Този път ударът се случи в последната обиколка, когато в завой номер 2 Хамилтън атакува лидерската позиция, а Розберг реши да го блокира, за да запази първото място.

В крайна сметка двамата се удариха, а от това пострада Розберг, който остана без предно крило. Германецът намали веднага скоростта в оставащите завой до карирания флаг, което пък позволи на следващите го Макс Верстапен (Red Bull) и Кими Райконен (Ferrari) да го изпреварят и да направят компания на Хамилтън на подиума. По-късно Розберг получи 10-секундно наказание за инцидента, което обаче не промени позицията му.

Състезанието вървеше по мед и масло за Розберг, който стартира от неизгодната седма позиция. Отличното планиране на инженерите му обаче позволи на Розберг бързо да спечели позиции, а след вторите влизания в бокса Нико вече бе лидер на колоната.

Плановете му обаче можеше да се объркат, когато след средата на надпреварата колата за сигурност се появи на пистата, след като Себастиян Фетел (Ferrari) спука задна дясна гума в края на старт-финалната права и се заби в стената. Това елиминира всички разлики преди последните спирания в бокса. Първи от дуото на Макларън влезе Хамилтън, който сложи мека смес гуми. Още в следващата обиколка Розберг също посети бокса за последен път, но болидът му се сдоби с по-мекия вариант от този на съотборника му - супермеки гуми.

Те обаче не дадоха очакваното предимство на Нико и в последните обиколки темпото на германеца падна чувствително, което позволи на Хамилтън да го настигне и в крайна сметка да атакува.

След финала Розберг обвини Люис за инцидента, подчертавайки, че е бил във вътрешната треактория на завоя, която е с предимство. Хамилтън не пожела да отвърне на огъня и дипломатично "предположи", че Нико е имал проблем със спирачките и затова не е успял да спре.

Позицията на боса в отбора Тото Волф обаче беше още по-крайна. Германецът обяви, че очевидно пилотите му не са си взели урок от това, което се случи в Барселона по-рано през сезона и очевидно ще трябва да се стигне до крайни мерки, като забрана за изпреварване в определен момент от състезанията до края на сезона.

Състезанието ще се запомни и с отличното представяне на Дженсън Бътън, който докара своя McLaren до шестото място, след като стартира от трета позиция. Пред него и след Розберг се намести Даниел Рикардо (Red Bull). Топ 10 допълниха Ромен Грожан (Renault), Карлос Сайнц (Toro Rosso), Валтери Ботас (Williams) и Паскал Верлейн (Manor).



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:16 1
+ 0
- 0
sffsdf13256
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.