29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Розберг взе Спа, Хамилтън героично трети

Нико Розберг (Mercedes) спечели състезанието за Голямата награда на Белгия на легендарната писта Спа. Германецът доминира от началото до края в надпревара, изобилстваща от емоции и в крайна сметка стигна до победа номер 20 в кариерата си.

Розберг потегли от първа позиция на стартовата решетка, а зад него завря и закипя за секунди още преди влизането в първия десен завой. Двата болида на Ferrari, управлявани от Себастиян Фетел и Кими Райконен направиха отличен старт и притиснаха максимално потеглилия до Розберг Макс Верстапен (Red Bull). При влизането в първия завой се оказа твърде тясно за три болида и машините направиха контакт помежду си, от който най-сериозно потърпевши бяха именно пилотите на "Черните кончета".

Ударът доведе до завъртане на Фетел и принуди Райконен и Верстапен да посетят веднага бокса за поправка на повредените им машини. В същото време Паскал Верлейн (Manor) изкара от надпреварата Дженсън Бътън (McLaren), а във втората обиколка Карлос Сайнц (Toro Rosso) направи няколко зрелищни завъртания в опита си да стигне до бокса със спукана задна дясна гума.

И, когато изглеждаше, че колоната се нарежда, дойде зловещ инцидент с участието на пилота на Renault Кевин Магнусен. Датчанинът изгуби контрол над болида си с много висока скорост при излизане от култовата конфигурация "Червената вода" и се разби в предпазните бариери. За щастие Магнусен успя да напусне унищожения си автомобил сам и леко накуцвайки. Инцидентът обаче принуди комисарите да прекратят надпреварата и да дадат възможност на останалите пилоти да се прегрупират за нов старт.

След рестартирането съотборникът на Розберг - Люис Хамилтън, който стартира от края на колоната заради натрупани технически наказания, вече бе изпреварил голяма част от пилотите и дори изглеждаше, че е способен да догони Розберг, използвайки меката смес гуми. Това обаче не се случи, а силите на световния шампион стигнаха за третото място. След стабилно каране втори на почетната стълбичка се качи Даниел Рикардо (Red Bull), ставайки пръв подгласник на Розберг.

Страхотно състезание направиха двамата пилоти на Force India Нико Хюлкенберг и Серхио Перес, които останаха в подножието на почетната стълбичка със съответно четвърто и пето място. Топ 10 допълниха Себастиян Фетел, Фернандо Алонсо (McLaren), Валтери Ботас (Williams), Кими Райконен и Фелипе Маса (Williams).

С успеха си Нико съкрати изоставането си в генералното класиране от Люис на 10 точки, 8 кръга преди края на шампионата.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:11 1
+ 0
- 0
sffsdf15527
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.