19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Старата песен на нов глас, Mercedes недостижим в квалификацията

В продължение на няколко месеца очаквахме с нетърпение първото сериозно съревнование между отборите във Формула 1, за да разберем дали изоставането на претендентите от Mercedes е скъсено. Надеждите това да се случи практически умряха в събота сутрин, когато завърши първата квалификация за новия сезон на пистата "Албърт Парк" в Мелбърн. Отговорът е ясен - песента е същата, героите - също. Защото Люис Хамилтън и Нико Розберг не оставиха никакъв шанс на конкуренцията да се бори за първа редица.

Трикратният световен шампион Хамилтън спечели своята петдесета квалификация, с което се присъедини в един много елитен клуб. Единствено Аертон Сена и Михаел Шумахер имат 50 или повече спечелени сесии за подреждане на стартовата решетка. Хамилтън нямаше абсолютно никакви проблеми с новата супер мека смес на гумите Pirelli и успяваше да отговори на всеки плах опит да бъде застрашена лидерската му позиция. В крайна сметка Люис спря хронометъра на 1:23.837 и ще потегли от първото място в утрешното първо състезание за сезона.

Втори остана съотборника му Нико Розберг. Уикендът със сигурност не е мечтаният за германеца, който допусна грешки в петък, а в събота също не се чувстваше твърде комфортно на трасето. Въпреки това второто му място беше без отговор от пилотите на Ferrari, които, както миналата година, бяха най-близо до тези на Mercedes. Розберг заема второто място на първа рецица с изоставане от 0.360 от съотборника си Хамилтън.

Себастиян Фетел и Кими Райконен направиха по една бърза обиколка в последната част от сесията и от отбора решиха да запазят гумите и да не опитват отчаян щурм за първа редица, тъй като новият формат на квалификацията има определени ограничения относно разхода на гуми. Така Фетел и Райконен останаха съответно на 0.838 и 1.196 секунди изоставане от Хамилтън.

Лидерът на Toro Rosso Макс Верстапен продължава да завтърждава мнението, че отличният му първи сезон не беше случайност. Холандецът зае петото място, следван от Фелипе Маса (Williams). Другият болид на сателитния отбор на Red Bull - Карлос Сайнц, ще стартира седми, а до него на четвърта редица ще бъде Даниел Рикардо (Red Bull). Съотборниците във Force India Серхио Перес и Нико Хюлкенберг допълниха Топ 10.

В подножието на Топ 10 останаха бившите световни шампиони, изстрадалите от неволите с McLaren през миналата година Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън могат да дишат малко по-спокойно, след като показаха очевиден прогрес и заеха 11 и 12 място, като пред тях завърши Валтери Ботас (Williams). До края на стартовата решетка подредбата на пилотите е почти изцяло на отборен принцип, с изключение на 18-то място на Данийл Квят (Red Bull). Пилотите на Renault Джолиън Палмър и Кевин Магнусен са 14-ти и 15-ти, тези на Sauber - Маркус Ериксон и Фелипе Наср sa 16-ти и 17-ти. На последните две редици ще застанат отборът на Haas, представен от Ромен Грожан и Естебан Гутиерес, а съвсем очаквано на последна редица са Паскал Верлейн и Рио Харянто (Manor).

Гран при на Австралия е в неделя от 7 сутринта българско време.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.