20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Изненадващи победи в етап 8 на Дакар 2020 (галерия и видео)

Осмият етап на рали Дакар 2020 бе отменен за мотоциклети и ATV заради трагичната смърт на пилота Пауло Гонсалвеш вчера. Така, в отсечката около Вади Ал Давасир се състезаваха автомобили, SSV и камиони.

Приятната изненада за деня бе етапната победа на Матьо Серадори в класа на автомобилите. Французинът, който започна кариерата си с мотоциклет през 2009 година, след което се насочи към автомобилите, но в Africa Eco Race, се завърна към участие в Дакар миналата година, но тогава отпадна рано. Тази година започна доста добре участието си, като неизменно е в топ 10 на надпреварата, а днес бе и големият му ден. С успеха си, Серадори се изкачи до 7-о място в генералното.

Отлично се представи и „знатният дебютант” Фернандо Алонсо, който финишира етапа с второ време, на 4 минути след Серадори. Двукратният шампион от Формула 1 всъщност имаше само един слаб етап – вторият, а през останалото време се справя повече от прилично. Алонсо, който е 13-и във временната подредба, има и теоретичен шанс да влезе в топ 10, тъй като намиращият се на 10-място Вей Хан (Geely) е само на 4 минути и половина пред испанеца.

Битката за третото място в етапа бе между Орландо Теранова и Жиниел Де Вилиерс, като бе спечелена от пилота на Mini с едва 10 секунди. В генералното, Теранова и Де Вилиерс са респективно 5-и и 6, с 10 минути разлика.

Днешният ден не бе най-силния за водещото трио в класа на автомобилите. Стефан Петерханзел бе най-бърз от тримата в челото на класирането, като завърши 9-и. Насър ал Атия финишира с 11 време, а Карлос Сайнц с 15-о. Така, Ал Атия намали пасива си зад Сайнц до 6:40 минути, а Петерханзел е на 13 зад съотборника си.

Рейналдо Варела пък бе най-бърз в клас SSV. Шампионът от 2018 година изпревари Чалеко Лопез с 22 секунди и Остин Джоунс със 7 минути. В генералното класиране на Дакар 2020, обаче, Варела е едва девети, с близо 4 часа изоставане зад лидера.

А водач в класа на бъгитата продължава да е Кейси Къри, но с намален наполовина аванс пред Лопез. Американецът днес изостана с 16 минути, като малко под тях е и разликата му с чилиеца след етапа. Сергей Карякин продължава да държи третото място, след като днес финишира четвърти. Руснакът има 34:29 минути пасив спрямо Къри.

Лидерът при камионите Андрей Каргинов взе третата си поредна етапна победа (и общо четвърта) в рали Дакар 2020. Пилотът на Камаз изпревари с близо 6 минути съотборника си в Камаз Антон Шибалов и с малко над 9 Алеш Лопрайс (Praga).

В генералното, авансът на Каргинов пред Шибалов е над 27 минути, а намиращия се на третата позиция Серхей Вязович (МаЗ) вече изостава с над един час, след като финишира 6-и в отсечката, с близо 19 минути изоставане.

Деветият етап на рали Дакар 2020 ще преведе състезателите през пустинята Руб ал-Хали (Празното каре, Empty Quarter). Участниците ще се изправят пред 410-километров специален етап, предшестван от 476 км преход.

Видео към новината


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36472
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.