28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Как да намерим правилната състезателна позиция зад волана (видео)

Снимка: Wikimedia Commons

Независимо колко е съвършен един автомобил, независимо с какви части е наблъскан и какви са му възможностите, в крайна сметка представянето му зависи от водача или както интернет експертите обожават да казват "задкормилното устройство".

Всички искаме да ни е удобно в колата и на дълъг път, но в спортна обстановка шофьорската позиция има много по-голямо значение от избягване на леко схващане и неправилното наместване може да е препятствието, което да отнеме победата от пилота. Ето защо, както всичко друго на шофьорското място, и в тази област си има тънкости.
Рали инструкторът Уайът Нокс е отделил от времето си, за да ни даде насоки относно правилното позициониране в автомобила и дори да нямате планове да летите по трасетата, знанията са полезни и няма да ви натежат.

Принципите са що-годе прости: пилотът трябва да е възможно най-ниско, за да усеща всяко движение на колата и освен това да щади мускулатурата си като прилага минимално усилие. Всичко започва с педалите. Краката ви, разбира се, трябва да ги достигат с лекота, но това не е всичко. В състезателна обстановка краката трябва да са позиционирани достатъчно близо, че при натискане на съединителя до пода да няма пълно изпълване в коляното, но и не прекалено, за да е възможно деликатното опериране на спирачката и газта. Същевременно се имат предвид техники като спиране с левия крак и хийл-тоу, т.е. едновременно натискане на газта и спирачката с десния крак.

В крайна сметка посоката на автомобила се контролира от волана и неговото регулиране е от огромно значение. Трябва пилотът да може да го използва с лекота, без ръцете му да са изпънати или твърде свити и без да разчита на раменете си за завъртането. Фактор е не само отдалечеността му от седалката, но и височината, защото човек следва да може да върти пълни обороти без да се удря сам в краката.

Да, седалката трябва да е ниско, но въпреки възможността дори за директно монтиране на пода на колата, видимостта е на първо място, затова височината й следва да се регулира компромисно. Ключово е не само наместването на седалката, но и позиционирането в нея. Ако ще се състезавате, по всяка вероятност ще използвате многоточкови колани, залепящи ви за облегалката. Затова при настройката на височина, изнасяне напред-назад и наклон на облегалката трябва да се има предвид ограничаващият ефект на коланите да се постигне такава позиция, която да задържа шофьора плътно в "креслото" по време на надпреварата. Няма смисъл да намесите всичко идеално и накрая да установите, че коланът ви отдалечената прекалено от педалите и волана.

Всички съвети можете да видите демонстрирани нагледно във видеото на Нокс:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:49 1
+ 0
- 0
sffsdf23996
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.