28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Когато Група Б владееше рали Вселената (видео)

За просветените е ясно, че с кликването на това заглавие, първото нещо, което очите ще потърсят е видеото. Знаещите какво е Група Б едва ли ще се зачетат, а по-скоро ще искат да изплакнат очи със спомена за най-вълнуващата страница от историята на рали спорта. За тези, които не са чували, трябва да отбележим - не, не е имало шампионат за хора от кръвна група Б. Макар че може някой ден да станем свидетели и на подобна извратена схема.

Група Б, приятели, е онзи опасен блян, до който човек се е докоснал веднъж, влюбил се е, след това е изоставил и сега говори с носталгия, но и страх за него. Група Б се ражда тогава, когато лудите глави надделяват и решават, че няма нищо по-важно от пръскащия като от пожарен маркуч адреналин и адското шоу. За съжаление обаче всичко това си има и цена, която се оказва твърде скъпа, за да може най-атрактивният клас в рали спорт да оцелее повече от няколко години.

По същество Група Б са автомобили, които нямат почти никакви ограничения. Появява се в началото на 80-те. Щедра мощност, ниско тегло и въобще много или почти никакви критерии за хомолгация. Производителите е трябвало просто да гарантират производството на 200 машини от този тип, а при еволюционните версии задължителната бройка пада на 20.

В средата на 80-те години все повече хора (и най-вече пилоти) осъзнават, че преминаването на 600-те коня за коли, които карат между дървета и камъни, започва да излиза извън контрол. Да не говорим, че по това време и правилата за публиката са символични. Всички сте виждали онези кадри, в които летящи машини буквално прелитат покрай тълпата, която пък е едва ли не на самото трасе.

Става ясно, че трагедията е въпрос само на време и тя не закъснява. Първо загиват трима души от публиката, а през 1986 година Хенри Тойвонен и навигаторът му Серджо Кресто намират смъртта си по време на рали Корсика. Това се оказва и преломният момент, в който здраво мислещите отново връщат нещата в ред. Да, за сметка може би на атрактивността. Но има ли нещо по-важно от живота на тези, които искаме да гледаме състезание след състезание, сезон след сезон?

В това видео, подготвено от колегите от Donut Media, ще видите историята на Група Б, събрана в 11 минути. Може някои от Вас да не открият нищо ново, но пък със сигурност подобна ретроспекция си струва отделеното време.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 1
+ 0
- 0
sffsdf29943
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.