28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Месец до старта на Balkan Offroad Rallye 2016

Най-голямото оф-роуд състезание у нас ще бъде придружено от рали за класически автомобили - Balkan Classic Rallye

Точно месец остава до старта на Balkan Offroad Rallye 2016. Шестото издание на най-голямото оф-роуд състезание у нас и едно от най-големите мотоспорт събития в региона отново ще ни предложи 8 спиращи дъха дни, адреналин, рев на двигатели и много изненади.

Организаторът на международния маратон Александър Ковачев и неговият екип са подготвили близо 2000 състезателни километра, а за втора поредна година стартът на Balkan Offroad Rallye ще бъде в сърцето на София – пред храм-паметника „Александър Невски”. На стартовата арка очакваме минимум 120 екипажа от различните категории – мотоциклети, ATV, бъгита, автомобили, камиони и автомобили от клас „екстремен”. В допълнение, още поне 20 машини ще участват и в първото издание на Balkan Classic Rallye.

Balkan Offroad Rallye традиционно е разделено на две категории – „крос кънтри” и „екстремна”. В първия случай, където са повечето машини, надпреварата ще предложи скоростни оф-роуд трасета, в духа на големите рали-рейд маратони като „Дакар”, „Пътя на коприната” и рали „Мароко”, но с атрактивен триизмерен терен по българските полета и планини. Клас „екстремен”, който е отворен единствено за 4х4 автомобили, ще предложи на участниците тежки препятствия за преодоляване – реки, блата, склонове…

Balkan Classic Rallye: в духа на големите рали маратони

Генералната новост тази година е, че успоредно с оф-роуд маратона ще се проведе и първото издание на Balkan Classic Rallye. Надпреварата е в духа на световноизвестните рали надпревари от миналото като легендарното Safari Rally, като ще предложи също 8-дневен рали маратон изцяло по макадамови и прашни трасета.

Balkan Classic Rally ще е рали за исторически автомобили – дисциплина, която набира все по-голяма популярност по целия свят. За участие в надпреварата ще се допускат автомобили, произведени между 1962 и 1981 година. Изискването е “бегачките” да нямат особено големи модификации спрямо оригиналните рали машини от своята епоха, като 4х4 задвижването и турбокомпресорите са забранени.

Тъй като Balkan Classic Rally е единствената рали надпревара с този формат в Европа, интересът от състезатели надхвърля границите на европейския континент. Така, сред 20-те записани до момента екипажа има такива от Кения и Аржентина, а сред рали бижутата, които ще дават газ по родните трасета ще видим уникални Datsun 260Z, Porsche 911, Ford Cortina и много други.

Сред участниците в Balkan Offroad Rallye, тази година ще видим отново някои от най-добрите български състезатели, като родни представители (7 машини до момента) ще има в почти всички категории на надпреварата. Традиционно, надпреварата ще заложи на три бивака – в Боровец, Старосел и Шкорпиловци, като именно в морския курорт, на самия плаж, ще бъде и финала на двете надпревари.

Традиционно, феновете които няма да могат да гледат състезанията на живо, ще могат да следят представянето на своите любимци онлайн в реално време на сайта на надпреварата www.balkanoffroad.net, благодарение на сателитните системи, монтирани във всяка една състезателна машина.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:12 2
+ 0
- 0
sffsdf14901

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:06 1
+ 0
- 0
sffsdf14901
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.