25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

MotoGP: Маверик Винялес победи на „Силвърстоун”

След като в миналото състезание Кол Кръчлоу (LCR Honda) прекъсна 35 годишната „суха” серия на англичаните и спечели в Гран при на Бърно, сега повече от страхотно се представи Маверик Винялес (Team Suzuki Ecstar), който триумфира за пръв път в Гран при на Великобритания.

Дъжд заваля по време на warm-up-а и старта на надпреварата, но пистата остана суха за останалото състезание, което бе предпоставка за един доста интересен развой на събитията. Винялес направи прекрасен старт от трета позиция, но малко след него бе развян червеният флаг заради сблъсък между Лорис Баз (Avintia Racing) и Алейш Еспаргаро (Monster Yamaha Tech 3), които бяха откарани в медицинския център.

След като състезанието бе рестартирано, Крътчлоу, Роси и Винялес спореха за първото място. Крътчлоу успя да поведе, но Винялес се изплъзна и мина напред, натрупвайки бързо преднина. На втората обиколка Маркес изпревари Крътчлоу и погна Винялес, а след тях с много малки разлики помежду си се движеха Роси, Кръчлоу, Яноне и Дани Педроса (Repsol Honda Team). Тук падане сполетя пилотът на Aprilia Щефан Брадъл. През това време Роси изпревари Кръчлоу за втората позиция, докато отпред Винялес бе увеличил преднината си на близо 2 секунди.

В третата обиколка другият пилот на Ducati Скот Рединг падна впечатляващо на завой № 8, което го изкара от надпреварата. 6 обиколки преди края Крътчлоу мина на трета позиция, изпреварвайки Роси.

В средата на надпреварата Винялес вече водеше с над 3 секунди аванс, докато отзад Яноне и Роси водеха яка борба за втората позиция. В същото време Кръчлоу атакува успешно и най-напред изпревари Маркес, а след това и Роси, озовавайки се на третото място.

6 обиколки преди края, Андреа Яноне, който бе достигнал второто място, падна и на практика надпреварата за него приключи.

3 обиколки преди края Маркес бе преследван от Кръчлоу, като двамата си размениха позициите няколко пъти, преди испанецът да излезе от пистата, позволявайки на англичанина да мине напред. Маркес се върна „в играта” на пета позиция, като до финала успя да преодолее Дани Педроса и да завърши четвърти.

В крайна сметка Винялес финишира първи за общо време 39’03`559, оставяйки на 3.480 секунди Кол Крътчлоу на второто място и донасяйки първа победа за Suzuki в MotoGP от 2007-ма година насам. Подиумът допълни Валентино Роси с 4.063 секунди пасив.

В генералното класиране Маркес продължава да води на Роси с 50 т. (210-160), а на третото място е Хорхе Лоренцо със 146 точки. Винялес е четвърти със 125 точки.

Следващата спирка на състезателите от MotoGP шампионата ще бъде в Мексико.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:10 1
+ 0
- 0
sffsdf15946
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.