28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Най-големите в оф-роуда мерят сили на рали Мароко 2016

Днес стартира първият специален етап на рали "Мароко" 2016". Надпреварата, която е най-големият рали-рейд маратон, провеждащ се в Африка, е последен кръг от Световвния мотоциклетен оф-роуд шампионат на FIM и предпоследен такъв от Световната рали-рейд купа на FIA за автомобили.

Традиционно, рали Мароко посреща най-големите имена в световния оф-роуд, тъй като се счита за заключителен етап от подготовката на състезателите за рали "Дакар". Така, на стартовата арка в африканската държава застанаха над 170 състезателни машини от всички класове - мотоциклети, ATV, SSV, автомобили и камиони, по-голямата част от които за шампионатите на FIA, а останалите в така наречените "open" категории.

Определено, доста интересна ще е битката при автомобилите, където Toyota ще се опита да опонира на Peugeot и Mini с новосформирания си дрийм-тим, начело с двукратния шампион от "Дакар" и също толкова пъти първенец в Мароко Насър Ал Атия. Негов съотборник ще е не кой да е, а Нани Рома - шампион от Дакар с автомобил и мотоциклет. Към тях се присъединяват опитните Ерик Ван Луун (който за кратко бе в Mini) и ветерана Ронан Шабо. Екипъ допълва по-малкият брат на Насер - Халифа Ал Атия, който тепърва тръгва по стъпките на батко си.

Peugeot също вади тежка артилерия за рали Мароко 2016. Двукратният WRC шампион и победител от Дакар Карлос Сайнц ще прави последни тестове по изцяло новия Peugeot 3008 DKR, преди дебюта на машината на рали Дакар 2017. А след победата си в Silk Way Rally 2016, Сирил Депре ще търси нова възможност за титла с автомобил в Мароко, само че с по-стария болид 2008 DKR. Също с такива машини стартира и частният тим PH Sport (познат ни от WRC), като зад воланите ще са доскорошният пилот на Mini Хари Хънт и арабската звезда Шейх Калид Ал Касими.

Доскорошните доминанти на пустинните надпревари - Mini X-Raid, също не стоят със скръстени ръце и са извадили изключително силни пилоти, начело с бързия Язид ал Раджи, WRC-легендата Мико Хирвонен и двукратния световен рали-рейд шампион Владимир Василиев. Техни съотобрници ще са бившият мотоциклетен шампион Якуб Пржигонски и ветеранът Орландо Теранова. Интересно е, че една от звездите с ATV-четириколки в пустинните надпревари - Мохамед Абу Иса, също сяда зад волана на автомобил Mini.

Не по-малко интересен е и списъкът с пилотите на мотоциклети и ATV, които стартират в рали Мароко 2016. Honda са на линия с тарана Пауло Гонсалвеш и новата звезда Кевин Бенавидес, след като тим лидерът Хоан Бареда и Микаел Метж се борят с китайските пустини в China Grand Rally и ще пропуснат състезанието в Африка. Срещу тях, от КТМ изправят сериозна армада, начело с победителя от последни "Дакар" Тоби Прайс и неговите съекипници Матиас Валкнер и Сам Съндърленд. Към тях се присъединява и дъщерният тим на Husqvarna с Пабло Кинтания и Пиер Александър Рене.

Yamaha ще заложи на опитния Елдер Родригес, подкрепян от Адриан Ван Беверен и Алесандро Ботури, а Sherco залагат на Хуан Педреро Гарсиа и екзотичния индийски пилот Аравинд Прабхакар. В класа на ATV-четириколките пък, победата ще гони победителят от "Дакар" Рафал Соник, срещу когото ще се изправят пилоти като Себастиан Суде и Бруно да Коста. Интересното при камионите тази година е, че липсват най-големите играчи като Iveco и Камаз.

Вече протече прологът на Rallye Du Maroc 2016 (откъдето са и атрактивните снимки в галерията), където най-бързи бяха съответно Тоби Прайс при мотоциклетите и Ал Атия, при автомобилите. А как ще се развият нещата по-нататък, ще разберете първо от нас.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:03 1
+ 0
- 0
sffsdf17047
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.