20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Най-интересните личности, участвали в рали „Дакар”

Певци, актьори, футболисти, принц и космонавт в битка с пустинята

Като своеобразна олимпиада в света на моторните спортове, рали „Дакар” е привличало на старта си цяла плеяда известни и атрактивни личности, които, идвайки от своя свят, са пробвали уменията и издръжливостта си в тежките трасета на надпреварата. Десетки познати лица – спортисти, актьори, хроникьори и дори принцове и принцеси, са се изправяли лице в лице с пустинята, за да проверят своите и на машините си способности. Ето най-интересните според нас:

Формула 1 и Льо Ман

Можем смело да твърдим, че „Дакар” е нещо като бенефис за редица състезатели от други мотоспорт дисциплини като мотокрос, рали и дори Формула 1. Затова, не е чудно, че в стартовите списъци сме виждали (и виждаме и досега) имената на легенди като Филип Айо (Philippe Alliot, стартирал през 1988 г.), Жак Лафит (Jacques Laffite, стратирал през 1988 г.), Пол Белмондо Paul Belmondo, 1990 г), Джаки Икс (Jacques Bernard "Jacky" Ickx, победител през 1983, Жан-Пиер Жабуй (Jean-Pierre Jabouille, 1984 г.), Укио Катаяма (Ukyo Katayama, 2002 г.), Анри Пескароло (Henri Pescarolo, 1980 г.), Патрик Тамбе (Patrick Tambay, 1987 г.), Тиаго Монтейро (каръкът на групата, който се записа за Дакар 2008, но състезанието бе отменено) и Жан-Луи Шлесер, който макар и да не успя да стане шампион в Ф1 и Льо Ман, успя да грабне две победи в „Дакар” – през 1999 и 2000 г.

WRC

Листата на звездите от WRC, участвали в Дакар, също е повече от впечатляваща. На старта на пустинната надпревара са заставали пилоти като Бернар Даниш (Bernard Darniche, 1983 г.), легендарният Колин МакРий (Colin MacRae, 2004 г.), Бруно Саби (Bruno Saby, победител през 1993 г.), Карлос Сайнц (Carlos Sainz, победител през 2010 и настоящ тим лидер на Peugeot), Ари Ватанен (Ari Vatanen), който е четирикратен победител в пустинната надпревара, Кришов Холовчиц (Krzysztof Holowczyc, победител в рали “Албена”), Мики Биазион (Miki Biasion) и Федерико Виaгра (Federico Villagra), които освен с коли, пробват късмета си и с камион. Стигаме до Мико Хирвонен (Mikko Hirvonen) и “краля” на WRC Себастиан Льоб (Sebastien Loeb), които за първи път ще се изправят един срещу друг, както и заедно срещу “Дакар” след броени дни.

Футбол, ски, джудо, колоездене, ръгби

Феновете на моторните спортове и по-конкретно на оф-роуда винаги са ненавиждали искрено футболистите. Епитети като „гелосани лигльовци”, „балерини” и, хм, мъже с нетрадиционна ориентация, са сред най-често срещаните епитети за тези, които след 90-минутен мач, заявяват, че са като пребити. А какво са час и половина търкаляне на тревата, в сравнение с 2 седмици в пустинята? Е, има кой да го каже. При това не кой да е, а футболисти като звездата на Франция и национален треньор Мишел Идалго (Michel Hidalgo, 1991 г.), Раймон Копа (Raymond Kopa, 1985 г.) и Жан-Мари Пфаф (Jean-Marie Pfaff, 2003 г.).

5-кратният победител в Тур Дьо Франс Жак Анкетил (Jacques Anquetil, 1986 г.), шампионката по плуване Кристин Карон (Christine Caron, 1982 г.), ръгби шампиона Кристиан Калифано (Christian Califano, 2009 г.), световната и олимпийска шампионка по джудо Мари-Клер Ресту (Marie-Claire Restoux, 1998 г.), са също част от владетелите на други спортове, запленени от феномена „Дакар”.

Определено, най-успешния спорт, адаптирал се към „Дакар” е този на ските. Тук искаме само да споменем Световния шампион от 1997 година Люк Алфон (Luc Alphand), победител в рали Дакар през 2006, или устремения към победа в пустинята ски-скок шампион Адам Малиш (Adam Malysz), даунхил звездата Герлен Шишри (Guerlain Chicherit) или претендентката за световната ски купа Карол Монтийе (Carole Montillet, 2007 г.).

Мореплаватели (морски навигатори)


Добрата навигация винаги е била особено добър „жокер” за силни постижения в рали „Дакар”, където именно комбинацията от ориентитане и скорост е била най-важната. Затова не е чудно, особено в първите години на надпреварата, че опитни мореплаватели са били част от най-силните екипажи в пустиния маратон. И тъй като рали „Дакар” е създадено от французи, не е чудно, че най-известните френски мореплаватели са участвали в него, като Филип Моне (Phillipe Monnet), Франсоа и Лоранс Бурньон, Ален Габе (Alain Gabbay) и много други.

Певци и актьори


Случайно или не, представителите на шоубизнеса са сред най-многобройните VIP участници в рали "Дакар". А някои от тях са станали легенди в пустинната надпревара. Най-ярък пример за това е актьорът Клод Брасьор (Claude Brasseur). Освен че печели няколко награди "Сезар" за роли в десетките филми, в които е играл, Брасьор е бил част от френския национален отбор по бобслей. Но за нас е най-важно участието му в "Париж - Дакар" като навигатор на не по-малко легендарния Джаки Икс, с кого печелят и победата през 1983 година с Mercedes G.

Ако това не ви е достатъчно, ще споменем Джони Холидей (Johnny Hallyday). Мегазвездата на френската естрада и съпруг на не по-малко известната певица от български произход Силви Вартан се впуска в пустинния маратон през 2002 г. Навигиран не от кого да е, а от победителя в "Дакар" и бивш директор на състезанието Рене Метж, Холидей е един от малцината оцелели до финала, завършвайки на 49-о място с автомобил Nissan Terrano.

Ако си спомняте култовия сериал "Шатовалон", няма как да не се сетите за чаровната Шантал Нобел (Chantal Nobel). Е, тя се пуска в "Дакар" като навигатор на двукратния  шампион при камионите Жорж Гроан, като се класират на 5-о място през 1985 г.

Даниел Балавоан (Daniel Balavoine), една от суперзвездите на френската музика през 70-те и 80-те години на 20 век също е свързан неизменно с "Париж - Дакар". Заставайки на старта през 1983 година с автомобил Datsun, по-късно той се присъединява към екипа на организаторите. За съжаление, през 1986 година намира смъртта си след катастрофа с хеликоптер по време на състезанието, в която загива и създателят на "Париж - Дакар" Тиери Сабин.

Далеч по-добре се развиват нещата за Мишел Сарду (Michel Sardou), който благополучно участва в надпреварата два пъти - веднъж като пилот на мотоциклет и още веднъж като навигатор на Жан-Пиер Жабуи с "Лада". Има и още поне дузина не толкова известни френски певци и актьори, които са виждали стартовата арка на състезанието, но нека се насочим към тежката артилерия:

Кралски особи и... астронавт


Ако си мислите, че да управляваш кралство или пък графство в отговорна работа, замислете се какво е да си знатна особа, която да управлява себе си в едни от най-тежките климатични условия. През 1985 година, принц Алберт Втори, по-късно владетел на княжество Монако, застава надъхан на старта с автомобил Mitsubishi. За съжаление, не успява да види финала на надпреварата, след като автомобилът му се разваля малко преди финала на най-тежкия етап от надпреварата. Подобна участ сполетява и неговата сестра - принцеса Каролина, която заедно със съпруга си Стефано Казираги се пробва в категорията на камионите същата година.

Да бъдеш първият французин, френско говорящ и западноевропеец в открития космос, определено е огромна привилегия. Жан-Лу Кретиан (Jean-Loup Chretien), космическият герой на Франция е също първият и единствен космонавт, състезавал се в "Париж - Дакар". Кретиан застава на старта на пустинната класика през 1984 година като навигатор на Жорж Уел с автомобил Renault Fuego 4x4. За съжаление, екипажът не успява да стигне до финала, след като сервизният им автомобил се поврежда още в Европа и няма как да ремонтира "бегачката" след етап в Африка.

Последният герой на нашата история е синът на "желязната лейди" Маргарет Тачър - Марк Тачър. Настоящият бизнесмен и някогашен авантюрист е отявлен мотоспорт ентусиаст, който участва и в 24 часа на Льо Ман. През 1982 година е поканен от спонсора си да учства в "Париж - Дакар" като пилот на Peugeot 504. След техничеси проблем, Тачър се игубва в пустинята като за капак се извива страхтона пясъчна буря. В резултат на ситуацията, неговата майка вдига под тревога алжирските и британските власти и след 6 дни в неведение, Марк е открит от британските служби за сигурност. Младежът е силно изтощен и е принуден да пие собствената си урина, за да оцелее.

Е, преди старта на рали Дакар 2016 мислим, че сме видели доста интересни личности на старта на надпреварата, но се надявам техният списък постоянно да нараства.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:31 1
+ 0
- 0
sffsdf5520
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.