25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Националната комисия за ЮНЕСКО подкрепя българите в Shell Eco-marathon Европа 2016

Патронажът на авторитетната световна организация вдъхновява младежите за постигане на високи резултати в състезанието

Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО за трета поредна година е патрон на българското участие в международното състезание за енергийно-ефективни решения в транспорта Shell Eco-marathon Европа 2016. Българското представителство на авторитетната организация застава зад учениците и студентите, които разработват автомобили, като част от концепцията на Shell за интелигентната мобилност.

Комисията вижда в дългогодишното българско участие в Shell Eco-marathon Европа успешен пример за взаимодействие между младите таланти и бизнеса, чрез който бъдещите инженери изграждат своята визия за справяне с глобалните енергийни предизвикателства. В състезанието комисията припознава още модел, който насърчава младите и талантливи хора в страната да демонстрират целия си творчески, инженерен и научен потенциал и подкрепя мисията и посланията на българското участие в Shell Eco-marathon 2016.

„По своя характер и зрялост инициативата Shell Eco-marathon напълно отговаря на едни от основните цели на ЮНЕСКО – да опосредства опознаването и разбирателство между народите и да стимулира образованието. Българските участници в Shell Eco-marathon ще получат подкрепата на Националната комисия и през 2016 г., за да бъдат още по-мотивирани да работят за развитието на иновациите в транспорта“, споделя г-жа Мария Донска, Главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

„Shell Eco-marathon Европа е мащабна образователна инициатива, която насърчава научните изследвания и устойчивото развитие.Българските отбори ще участват в международно състезание, което им дава възможност да споделят знания и опит със свои връстници от цял свят, да се срещат с културата на други народи и да общуват и работят в нова за тях среда. Това е в пълен унисон с мисията на ЮНЕСКО за икономическо и социално сближаване, културен плурализъм и насърчаване на творчеството. Благодаря на българското представителство на авторитетната организация, че гласува доверие на родните ученици и студенти и подкрепи участието им в Shell Eco-marathon’2016“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

България ще има убедително присъствие на международното състезание – тази година 3 български отбора ще заминат за Shell Eco-marathon Европа. Това са отборът на Техническия университет – София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, и двата български екипа в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия - на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.

Финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 ще се проведат от 30 юни до 3 юли в Лондон заедно с Make the Future (Изгради бъдещето), нов четиридневен фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят. Техните автомобили ще бъдат представени в София в началото на м. юни пред хотел „Хилтън“.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:20 1
+ 0
- 0
sffsdf11292
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.