29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Отиде си рали легендата Тимо Макинен

Снимка: im.mtv.fi

На 79-годишна възраст си отиде една от големите легенди в рали спорта - Тимо Макинен (Timo Mäkinen). Роденият в Хелзинки през март 1928 година пилот е един от оригиналните "летящи финландци" в света на моторните спортове, запомнен с оригиналния си стил на каране, като един от пионерите на спирането с левия крак, както и със знаменитите си хет-трик победи в "домашното" рали 1000 Lakes и британското RAC Rally.

Състезателната си кариера Тимо Макинен започва заедно с брат си хари като навигатор и автомобил Triumph TR3. Първото им участие в рали "1000 езера" през 1959 г. ги награждава с трето място в класа им. Първото състезание на Макинен извън родната Финландия е на RAC Rally през 1962 година, когато Стюарт Търнър му дава място в заводско Mini Cooper.

През 1963 се състезава с Austin Healey, като завършва 5-и в RAC Rally, а през следващата година, макар че пак кара предимно Mini, завършва 2-ри в британската надпревара с Healey. През 1965 г. зад волана на Mini Cooper S, печели култовото рали "Монте Карло", както и домашното 1000 Lakes, след което покорява Coupe des Alpes, познато и като Alpine Rally във Франция.

Една от най-любопитните случки в кариерата на Тимо Макинен е през 1967 година в рали "1000 езера". Пилотът кара знаменития етап Ouninpohja с висока скорост и отворен капак на своето Mini, тъй като каишките, придържащи капака, не са били затегнати добре. Макинен се опитвал да си покаже главата през страничния прозорец, за да вижда пътя, но каската му е била прекалено голяма и тойе успял да покаже едва половината си глава навън. Затова, трябвало постоянно да пързаля колата си с вратите напред за да вижда трасето. Въпреки това, дава трето време в специалния етап и за също така трети (и пореден) път печели победата в надпреварата.

През 1975 година Тимо Макинен печели за трети пореден път и RAC Rally, зад волана на Ford Escort RS1800. След като приключва кариерата си в рали шампионатите, се фокусира върху участие в маратонски ралита, състезава се дори и в британския шампионат за скоростни моторни лодки, където побеждава още в първия си старт.

Макинен е и сред първите състезатели, включени в автомобилната "Зала на славата". Можем да кажем, че е сред пионерите на знаменитата финландска моторспорт школа, донесла ни десетки шампиони в различни дисциплини



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:48 1
+ 0
- 0
sffsdf24462
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.