29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Отново атакуваме топ 10 след етап 4 на Silk Way Rally 2017 (видео)

Петър Ценков и Пламен Николов влязоха в Казахстанската част на международния оф-роуд маратон Silk Way Rally 2017 с амбициите да влязат в топ 10 при автомобилите. Екипажът на Opel Antara RR даде 13-о време в отсечката от Костанай до Астана (372 състезателни километра), като това бе достатъчно на българите отново да заемат 11-то място в генералното класиране. По-добрата новина е, че и екипажът, и автомобилът са в перфектна кондиция, и се надяват да вдигат темпото в оставащите 10 състезателни етапа, по-голямата часt от които ще се проведат сред пясъците на пустините в Китай.

Днешният ден може да бе успешен за българския екипаж, но определено бе драматичен за други пилоти. Казахстан посрещна кервана на ралито с проливни дъждове и тежки разкаляни трасета. Което изигра и лоша шега на някои участници.

Един от най-големите губещи в тазгодишното издание на "Пътя на коприната" се оказа Стефан Петерхазнел. 12-кратният победител от рали "Дакар" и тази година ще се размине с амбициите си за победата в Silk Way Rally, след като повтори грешkата си от миналогодишното издание на трансазиатския маратон. Ще ви припомним, че през 2016 година, "г-н Дакар" изтъркаля своето бъги Peugeot след удар в дупка по време на 5-ия етап и загуби страшно много време, докато бъде изтеглен на буксир от сервизния камион на отбора до бивака.

Тази година, Петерханзел не изчака етап 5 и обърна колата си в 4-тата отсечка, при това още в първата част на трасето. За щастие, пилотът и навигаторът Жан Пол Котре се заеха бързо с оправяне на щетите по болида Peugeot 3008 DKR, след като Айрат Мардеев с "Камаз" им достави части (да, французите ползват руските машини като бърза асистенция) и загубиха "само" около два часа, добирайки се до финала на собствен ход. В резултат, пасивът на екипажа в генералното класиране е над 3 часа спрямо водача, като в генералното класиране е точно след Ценков и Николов, като българите водят пред рали-рейд легендата с две минути... Е, това е един малък триумф за родния мотоспорт, нали?

Ядове имаше и вторият пилот на Peugeot - Сирил Депре, който заседна в кална дупка и загуби близо 50 минути. Тук отново се намеси бързата асистенция от "Камаз", в лицето на Дмитри Сотников и бъгито бе извадено. Въпреки драмата, 5-кратният шампион с мотоциклет от рали "Дакар" успява да запази второто място в генералното класиране, но вече е с над час изоставане от водача и е притиснат от ветерана Кристиан Лавией (Baicmotor BJ40L).

А начело на генералната подредба при автомобилите и днес е WRC-легендата Себастиан Льоб, с новото Peugeot 3008 DKR Maxi. Льоб взе етапната победа с лекота, откъсвайки се с цели 22 минути пред преследващото го Mini на Язид Ал Раджи. Саудитецът, между другото, също се прощава с амбиции за подиум, тъй като успя да натрупа над 5 часа наказания до момента и в генералното е едва 23-и.

Тежки инциденти имаше и при камионите. След като вчера имаше технически проблеми със своя камион Renault Sherpa, днес Мартин Ван Ден Бринк бе на границата на отпадането. Френският камион се запали и холандският пилот, потушавайки пожара, изгуби над два часа и половина, преди да успее да продължи след помощ от колеги. Денят не бе розов и за вчерашния етапен победител Сергей Вязович, който катурна своя МАЗ на 35 километра преди финала и също изгуби страшно много време, преди да продължи.

Армадата на "Камаз" се опита да атакува, но също не им се получи и етапен победител стана Мартин Коломи (Tatra), който е и начело във временната подредба при камионите в Silk Way Rally 2017. Втори и за деня, и в генералното стана Херард Де Рой с Iveco, който изостава с 11 минути след чешкия пилот. Машина Iveco е и на трето място в класирането, след успешен ден за Артур Ардавикус. Най-бързият "Камаз" за момента е този на Антон Шибалов, който заема 4-о място в генералното, пред съотборника си Айрат Мардеев.

Ето и уникални видеокадри от днешната отсечка:

Утре, Silk Way Rally 2017 се отправя от Астана към Семей с предизвикателен 484-километров специален етап, включващ бързи трасета в казахските степи. Стискаме палци на Петър Ценков и Пламен Николов!

Нашите в действие:

И подробен видеодневник от етап 4 (на руски):



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:31 1
+ 0
- 0
sffsdf26885
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.