29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Пета титла за Греъм Джарвис в Red Bull Romaniacs

Eндуро ветеранът от Великобритания Греъм Джарвис (Husqvarna) не разочарова почитателите си и с гладко каране в последния ден спечели за 5-ти път Red Bull Romaniacs. Участие в една от най-екстремните ендуро надпревари в света взеха близо 500 от най-добрите ендуристи, сред които и българинът Теодор Кабакчиев (KTM). За съжаление, обаче, 18-годишният габровец нямаше късмет и приключи участието си заради сериозна контузия в пролога.

Red Bull Romaniacs 2016 стартира с един от най-дългите дни в тазгодишното издание на състезанието. Той бе комбинация от тежко трасе, 8-часово като че ли несвършващо каране и 35 градусови температури, които безспорно бяха страхотен тест не само за физическите, но и за психическите възможности на състезателите.

Първи на трасето излезе Греъм Джарвис, който спокойно поведе групата, следван от Джони Уолкър (KTM) и Алфредо Гомеш (KTM). Въпреки че се опитваше да диктува темпото, Джарвис бе притиснат от своите опоненти. В същото време страхотен спринт от 8ма поизиция направи Уейд Янг, който се възползва най-добре от неконцентрирания Джарвис, пое лидерството и пресече първи финалната линия, подарявайки първа победа на Sherco в Red Bull Romaniacs от 5 години насам. Стартирал от третата позиция, много добро представяне първия ден регистрира и Алфредо Гомеш (KTM), който завърши втори, само на 55 секунди от Янг.

Безспорно изненадата на тазгодишното издание на Red Bull Romaniacs е Южно-Африканецът Травис Тийсдейл, който стартира от 9тата позиция (наравно с Янг) и след страхотен спринт финишира на третото място.

След победата си в първия ден Уейд Янг поведе на старта във втория, следван от Алфредо Гомеш и Травис Тийстейд. 11 минути след Янг обаче Джарвис вече настъпваше с доста добра скорост към челната тройка. Само час трябваше на опитния англичанин да отстрани останалите конкуренти и да с езалепи плътно за Янг и Гомеш. Точно тогава обаче дойде и тежката секция наречена не случайно от организаторите „Бермудския триъгълник”, която обаче се оказа нулев проблем за Джарвис.

Британецът не само преодоля с лекота препятствието, но успя да превземе и лидерската позиция и пресече първи финалната линия с перфектен 16-минутен аванс. Много добре втория ден се представи и дебютантът в Red Bull Romaniacs Марио Роман (KTM), който въпреки че потегли едновременно с Джарвис, се добра до второто място. Уейд Янг показа добро темпо в началото на етапа, но технически проблем го изпрати в бокса и в крайна сметка той успя да завърши трети.

Третият ден започна атрактивно с ранна битка между Марио Роман и Греъм Джарвис, като в крайна сметка англичанинът пое лидерството. Така с поредното си брилянтно представяне Джарвис водеше от старта до финала на 7-часовия състезателен ден и спечели втори пореден етап, доближавайки все повече до титлата в Red Bull Romaniacs.

След солидната порция дъжд и черни облаци в третия ден, финалният дари състезателите с чисто небе и приятни температури. Все още мокрото и хлъзгаво трасе обаче се оказа истинско предизвикателство за пилотите Едва 17 от общо 51 състезатели застанаха на старта в последния ден, а Джарвис, който имаше солиден аванс от близо 30 минути преди събота, пусна Янг да мине напред и да се поздрави с етапната победа. Англичанинът завърши спокойно с 9.33 секунди пасив, но общото време от 20:58.06 часа бе достатъчно, за да му подари 5-та титла в Red Bull Romaniacs. С 27.01 минути разлика, Гомеш взе среброто, а трети в надпреварата се нареди Марио Роман.

Сега, след края на Red Bull Romaniacs се връщаме у дома, защото европейският ендуро елит е съсредоточен в наближаващата надпревара Six Days Crazy Job, която ще се проведе от 31 юли до 5 август!



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:14 1
+ 0
- 0
sffsdf13979
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.