24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Почти статукво след етап 6 на Дакар 2020

Последният етап преди почивния ден на рали Дакар 2020 предложи доста бързо и технично пясъчно трасе на участниците. Със своите 477 километра срещу хронометъра, отсечката доста озори състезателите, преди да се доберат за заслужена почивка в Рияд.

Отпадането на Едуард Николаев бе голямата новина в класа на камионите. Шампионът от миналогодишната надпревара имаше кошмарен ден още вчера заради технически проблеми, като успя да се добере до бивака рано тази сутрин. Руснакът стартира незабавно в етап 6, само за да изкара едва 33 километра до нова повреда в своя Камаз. Така, победителят от последните три издания на маратона „хвърли кърпата” и приключи с участието си в Дакар 2020.

Въпреки драмата на Николаев, Камаз продължава да напредва уверено към титлата в тазгодишното състезание. Андрей Каргинов взе втората си етапна победа, която го затвърди на лидерската позиция в генералното класиране. Съотборникът му Антон Шибалов пък финишира втори, запазвайки тази позиция и във временната подредба.

Пилотът на МаЗ Серхей Вязович се добра до третото място, с 12:32 мин. пасив, като изоставането му в генералното спрямо Каргинов вече е над 36 минути. Вязович за момента твърдо държи „бронза”, макар чешкият пилот Алеш Лопрайс (Praga) да е на не много отдалечените 15 минути след него.

При автомобилите, „светата троица” в класа отново диктуваше темпото. Стефан Петерханззел бе най-бърз днес, като изпревари с минута и половина съотборника си в Mini Карлос Сайнц. Трети на финала пристигна Насър ал Атия, с пасив от над 3 минути, изпреварвайки с толкова Язид Ал Раджи и с 4 Матьо Серадори.

В генералното, лидер все още е Сайнц, който има преднина от 7:46 минути пред пилота на Toyota и действащ шампион Ал Атия. Петерханзел продължава да е трети, изоставайки с 16 минути от Матадора. „Мосю Дакар” има аванс от 20 минути пред саудитската звезда Ал Раджи, който пък от своя страна е със 7 минути пред Орландо Теранова (Mini 4x4, 9-и днес).

Най-именитият дебютант в рали Дакар 2020 – Фернандо Алонсо, записа втори силен ден, като финишира с 6 време, след като бе 7-и вчера. Двукратният шампион от Формула 1, навигиран от ветерана при мотоциклетистите Марк Кома, обаче, е едва 16-и в общото класиране, 3 над 3 часа изоставане спрямо лидерите.

Отборът на Honda имаше силен ден днес, но и драми. Рики Брейбек бе най-бързият пилот на мотоциклет, като надделя на съотборника си Хоан Бареда само с минута и половина. Кевин бенавидес, обаче, бе големият губещ, след като само на 44 км преди финала получи повреда в двигателя. Дотогава арежентинецът се движеше трети в отсечката, а до редакционното приключване на статията все още не бе финиширал, което означава часове забавяне (и потенциално отпадане).

В маратонския клас Original by Motul, за мотоциклетисти без асистенция, водач продължава да е румънецът Емануел Гиенес. Пилотът от северната ни съседка се движи на 36-о място в общата подредба, като при късмет може да добави трета титла от тежката група, след тези от 2011 и 2015 г.

В клас ATV, движещият се на втора позиция в класирането Джовани Енрико отпадна от рали Дакар 2020, след като получи сериозна повреда в двигателя на четириколката си. Най-бърз в отсечката до Рияд бе Симон Витсе, който изпревари с 6 минути и половина Игнасио Касале и с още една Александър Жиру.

Витсе се изкачи до второ място в генералното, където Касале „царува” с комфортен аванс от над 35 минути. Топ 3 допълва полският ветеран Рафал Соник (5-и днес).

В класа на SSV-бъгитата, Чалеко Лопез си възвърна лидерството в общата подредба, след като бе изпреварен само от Фарез Гуел в етапа. Довчерашният водач Сергей Карякин имаше тежък ден и изостана далеч назад в отсечката, а Кейси Къри е зад Чалеко в генералното, вече на близо 10 минути. Топ 3 в генералното допълва Карякин, но с половинчасов пасив.

Състезателите в рали Дакар 2020 ще се насладят на заслужена почивка в саудитската столица утре. В неделя маратонът рестартира, с убийствени 546 състезателни километра от Рияд до Вади Ал-Давасир. Това ще е и най-дългият състезателен етап в тазгодишната надпревара, а за сметка на това ще е пълен с дюни и сложна навигация.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36454
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.