19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Преди рали Дакар 2018: мотоциклетите (видео)

На стартовата арка в Лима ще видим 142 състезатели с мотоциклет, които ще се пуснат по трасето с дължина от над 9000 километра, в менюто на рали Дакар 2018. А сред тази кавалкада имя няколко ясно изразени силни пилоти, всеки от които с шанс за победата в оф-роуд маратона.

КТМ продължава да е доминиращата марка при двуколесните в "Дакар". Австрийският производител има цели 16 поредни титли в надпреварата и по всичко личи, че е готов да добави още една в залата на славата. След ерата "Депре - Кома", шампионският отбор няма ясно изразени лидери, тъй като за момента пилотите още "узряват", макар да показват, че печелят далеч преди да натрупат солиден опит. Така, например, първият шампион в новата история на австрийците - Тоби Прайс, взе титлата в едва второто си участие на рали Дакар през 2016 година, а настоящият шампион Сам Съндерланд го направи в 4-ия си опит и при това, Дакар 2017 бе първото състезание, в което успя въобще да финишира...

"Има може би около 10 пилота, които могат да победят в рали Дакар", дипломатичен е Сам Съндърленд, но със сигурност пише и себе си в сметките. КТМ отново ще разчита на него, Прайс и бившия мотокрос шампион Матиас Валкнер като остриета по пътя към подиума. Заедно с тях за австрийците ще стартират ендуро - звездата Антоан Мео и желязната лейди Лая Санц. Символичен удар по конкуренцията от Honda е привличането на Лучано Бенавидес - брат на пилота на японците Кевин Бенавидес. Лучано не крие, че негов идел е баткото Кевин, а сега двамата братя ще трябва да се изправят един срещу друг като конкуренти.

И като споменахме Honda, японците искат най-накрая да "счупят каръка" и да вземат титлата в Дакар след цели 29 години прекъсване. За последно, пилот на марката е печелил надпреварата през 1989 - пустинната легенда Жил Лале. Monster Energy Honda Team освен на Кевин Бенавидес, ще разчита на изключително силните карачи Пауло Гонсалвес, Хоан Бареда, Микаел Метж и Рики Брабек. Определено като тим-лидери се очертават Гонсалвес и Бареда и докато първият е доста уравновесен и досега падаше жертва на технически проблеми, то "Бама Бам" Бареда по-често става жертва на собственото си безразсъдство. Ако сега е поулегнал малко, със сигурност ще поизпоти австрийските си конкуренти.

Yamaha е друга марка, която (без да бие силно тъпана) има амбиции да постави свой пилот на върха на подиума в рали Дакар 2018. Японците подобриха машината си WR450F Rally, но нямат безспорно силни пилоти. Разбира се, Адриан Ван Беверен и Ксавие де Султре са много опитни и може да направят силно класиране, а новаците в тима - Родни Фаготър и Франко Каими имат голям хъс за добро представяне. За отбора Yamaha Italia пък ще кара ендуро шампионът Алесандро Ботури, който бе най-добър дебютант през 2012 с 8-ото си място, но след това няма завършен "Дакар".

Дъщерната на КТМ марка Husqvarna пък има голям шанс да детронира "кораба-майка" в рали Дакар 2018. За "хъскитата" ще кара детето-чудо Пабло Кинтания - настоящ световен рали-рейд шампион и бронзов медалист от "Дакар" 2016. Негов съотборник ще е Андрю Шорт, който замества контузения Пела Рене. Частникът Стефан Швитко също е сред най-силните пилоти в ралито и може поне да повтори подвига си отпреди две години, когато финишира втори.

28 пилоти пък ще карат в категорията Original, позната още и като "маратонска". Това са почти неизвестните, но истински герои от рали Дакар. Тези участници участват без механици, само с един куфар с резервни части и се оправят както могат в тежкия двуседмичен маратон. В този клас ще кара един от ветераните в пустинното рали и бивш официален пилот на Yamaha Оливие Пен, който има 10 старта в рали "Дакар", а в половината си участие е бил в топ 10.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 1
+ 0
- 0
sffsdf30172
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.